Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matea Galinec Adrijana Višnjić Jevtić

Putovanje patuljka Putuljka

  • Nakladnik: Harfa
  • Ilustracije: Hrvoje Orlović
  • 11/2016.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351465
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kroz povijest su narodi čuvali baštinu obilježavajući vjerske, nacionalne i tradicijske svetkovine te na taj način čuvali i prenosili kulturu jednog naroda budućim generacijama. Utjecaj modernih dostignuća i suvremen način života donijeli su nove vrijednosti koje su u nekim aspektima potisnule tradicijske vrijednosti.

Suvremeno društvo obilježavaju globalizacija, dostupnost informacija i virtualni život, tvoreći tako mikrosustave različitih kultura. Odgojno-obrazovne ustanove mjesta su na kojima se susreću djeca iz različitih religioznih, nacionalnih, socijalnih i kulturnih obiteljskih okruženja. Time se pred ustanove stavlja veliki izazov - objediniti sva dječja iskustva u jedno zajedničko, koje će obuhvatiti i poštivati sva ranije stečena. U takvim odnosima važan je model prema kojem djeca usvajaju poželjne oblike ponašanja - prihvaćanje i poštivanje drugačijih iskustava, vrijednosti i stavova.

Promjenama koje se odražavaju na odrastanje današnje djece pridonosi globalizacija, koja ima utjecaj na djecu već od najranije dobi. Otvorenost zemalja, migracije stanovništva, te online komunikacija i učenje zahtijevaju posebna znanja i vještine, kompetenciju koja odgovara zahtjevima globalizacijskog društva i mnogostrukosti kultura - interkulturalnu kompetenciju.

Većina autora interkulturalnu kompetenciju definira kao sposobnost ostvarivanja zadovoljavajućih i primjerenih interakcija u interkulturalnim situacijama i kontekstima. Kako bi se razvila ova vrsta kompetencije, važna su znanja o vlastitoj kulturi kao i o drugim kulturama te poznavanje sličnosti i razlika između kultura. Osim znanja potrebno je imati pozitivan stav prema tuđoj kulturi kao i empatičnost, znatiželju i poštovanje. Osvješćivanje toga od najranije dobi te poticanje na razumijevanje, poštivanje i prihvaćanje razlika među kulturama vodi ka razvoju interkulturalno kompetentnog djeteta.


U svrhu ostvarenja ovih ciljeva osmišljen je program temeljen na kulturnoj baštini i ljudskim vrijednostima te njegovanju interkulturalnosti. Cilj radionica je upoznavanje djece u dobi od 5. do 8. godine s drugim kulturama i narodima.

Osim ovoga primarnog cilja radionice imaju i općenite ciljeve: poticanje razvoja djetetova identiteta, poticanje suradničkog ponašanja, razvoj pozitivnih stavova i odnosa prema sebi i okolini, poticanje razvoja kreativnosti u različitim oblicima izražavanja i stvaranja, razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina te poticanje prosocijalnog ponašanja.

U svrhu ostvarenja ovih ciljeva osmišljen je program temeljen na kulturnoj baštini i ljudskim vrijednostima te njegovanju interkulturalnosti. Svaka je kulturna baština vezana uz određeni identitet. Ono čemu se u ovoj radionici teži jest multikulturalnost, odnosno međusobno uvažavanje i poštivanje ljudi različitih kultura i zemalja, razmjena duhovnih i materijalnih dobara, poštivanje i prihvaćanje različitosti.


Kako bi se ove vrijednosti usvajala na prihvatljiv način, autorice su osmislile lik Putuljka (ilustrirao Hrvoje Orlović) koji putuje Europom i koji će, prenoseći im iskustvo kulture i pisane nematerijalne baštine, djecu upoznati s kulturom 12 europskih zemalja.

A da bi taj zadatak bio i zabavan i poučan, odnosno uspješno odrađen, služi i ovaj priručnik, svojevrsna kombinacija priča i interaktivnog vodiča kroz navedene radionice.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –