Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jesper Juul

Četiri vrijednosti koje će djecu pratitido kraja života

  • Nakladnik: Harfa
  • 11/2018.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789537351656
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uvažavanje, integritet, autentičnosti odgovornost četiri su odgojne vrijednosti potrebne da bi se djeca i cijela obitelj razvijali u pozitivnom smjeru. U knjizi "Četiri vrijednosti koje će djecu pratitido kraja života" Jesper Juul za primjer navodi stvarne obiteljske situacije koje su mu njegovi čitatelji opisivali u pismima, tražeći od njega savjet. Svakoj od njih pristupa s posebnim senzibilitetom što nam daje mogućnost da navedenu situaciju primijenimo na vlastiti život i preispitamo vrijednosti koje isami živimo unutar svoje obitelji.

 

***

Kada je riječ o odgoju, današnji roditelji osjećaju priličnu nesigurnost. Činjenica je da se trude i da u pojedinim stvarima žele postupati drugačije od svojih roditelja te se pokazati boljima, no problem je u tome što često ne znaju kako.

Opazio sam to i u mnogim pismima koja mi roditelji upućuju, tražeći od mene savjet. Neka od njih bit će objavljena u ovoj knjizi. Svaka je obitelj sama po sebi jedinstvena i svaka obitelj ima vlastita pravila. Upravo je to jedan od razloga zašto u mojim odgovorima i kolumnama nećete pronaći univerzalni recept za stvaranje sretne obitelji, već ću vas kroz odgovore prije svega pokušati navesti da razmislite o vlastitim stavovima. Što je to točno potrebno da bi se naša djeca razvila u samostalne osobe koje su spremne dati i prihvatiti kritiku, koje su u stanju preuzeti odgovornost za sebe i za druge i koje će znati postaviti vlastite granice, a istovremeno poštivati tuđe? Moje mi dugogodišnje iskustvo u ulozi obiteljskog terapeuta govori da su to ove četiri vrijednosti: Gleichwürdigkeit ‒ uvažavanje (sebe i dru-gih), integritet, autentičnost i odgovornost.

Djeci je potrebno vodstvo. Ona su vrijedna uvažavanja, ali nisu ravnopravna. Potrebni su im roditelji koji će znati prepoznati njihovu individualnost. Roditelji koji barem donekle znaju što žele, koji ne inzistiraju na krutim pravilima koja je netko postavio, već postavljaju svoje osobne granice i djeci ih prikazuju na najbolji mogući način. Roditelji koji su iskreni prema sebi i svojoj djeci te oni koji su za sve što se događa u obitelji spremni preuzeti odgovornost.

Znam da se radi o visokim kriterijima, no budimo bez brige. Djeci srećom nisu potrebni savršeni roditelji, već sparing-partneri koji su spremni svaki put iznova preispitati vlastite stavove i razvijati se zajedno s djecom. Uz to, djeci trebaju prenijeti najvažniju poruku od svih, a ona glasi: „U redu si takav kakav si.“

Jesper Juul, iz Predgovora

Jesper Juul (18.4.1948. - 25.7.2019.) danski je terapeut i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu, rođen u Vordingborgu. Nakon srednje škole radio je kao pomoćni kuhar na brodu u istočnoj Aziji. Diplomirao je povijest i religijske znanosti na Učiteljskom fakultetu Marselisborg Seminarium, a potom je studirao povijest europskih ideja na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Radeći kao učitelj, socijalni radnik i u savjetovalištu za mlade, Juul stječe obrazovanje u obiteljskoj terapiji u Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Godine 2007. osniva Family-lab International, savjetodavnu organizaciju koja održava edukativne seminare za roditelje i srodne organizacije diljem svijeta. Pisao je mnoga djela u kojima obrađuje izazove roditeljstva poput "Znati reći ‘ne’ mirne savjesti", "Hura! Idemo jesti!", "Ovo sam ja! Tko si ti?: O bliskosti, poštovanju i granicama između odraslih i djece", "Obitelji s kronično bolesnom djecom".

Punih četvrt stoljeća proveo je na čelu skandinavskoga Kempler instituta. Juul je svjetsku slavu stekao knjigom Vaše kompetentno dijete: Prema novim temeljnim vrijednostima obitelji (1995.) u kojoj se suprotstavlja mnogim tradicionalnim odgojnim metodama, a knjiga je doživjela mnoga izdanja, prijevode na 16 jezika te je prodana u više od pola milijuna primjeraka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –