Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jesper Juul

Hura! Idemo jesti!

  • Nakladnik: Naklada Pelago
  • Prijevod: Željka Černok
  • 11/2007.
  • 133 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537151119
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sve češće od mnogih roditelja slušam da nemaju dovoljno snage za trud oko zajedničkih obiteljskih obroka, dok se istovremeno raspituju za gotova rješenja sukoba i problema povezanih s hranom i obrocima. To očekivanje ima svoju logiku. Ako za obiteljske obroke i prehranu vrijedi moto "jednostavno, brzo i jeftino", čovjek lako može pomisliti da isto tako postoje i jednostavna, brza i jeftina rješenja problema koji su se pojavili. A tomu nije tako! Problemi i sukobi oko stola gotovo nikada ne odražavaju naš odnos prema onome što je na tanjuru, nego pokazuju kako se svaki član obitelji osjeća i mjere temperaturu zajedništva. Što više pokušavamo potisnuti pojedinačne sukobe, to više gubimo uvid u potpunu sliku situacije kakva jest u određenom trenutku.

Raspoloženje za stolom može biti promjenjivo, nekada smo bolje, a nekada lošije volje, pa se tako odnosimo i prema drugima. Neki su obroci opušteni, dok za drugih vlada tišina i atmosfera je sumorna. Ponekad nam je zaista ugodno kad smo zajedno, a ponekad imamo osjećaj da je svatko mogao jesti i sam. Tako i treba biti. Što više od obroka činimo "projekt" - bio to "projekt u svrhu zdravlja" ili "projekt u svrhu ugode" - to smo manje otvoreni prema tome da obiteljski život doživimo i prihvatimo onakvim kakav jest. To je paradoks svakog roditeljstva: moramo raditi onako kako najbolje znamo i istovremeno biti dovoljno otvoreni i prilagodljivi da priznamo kako postoji i neusklađenost.

Bez obzira na to što radimo i koliko se trudimo, vrijeme obroka postaje poprište određenih sukoba i upravo su djeca ta koja nas upozoravaju na to da ti sukobi postoje, a za to upozorenje ne nalaze drugu priliku.

Ova knjiga bavi se, između ostalog, nekima od sukoba koji se najčešće pojavljuju i predlaže različite načine na koje se roditelji s njima mogu uhvatiti u koštac. Ti su prijedlozi općeniti, što leži u samoj prirodi stvari, dakle nisu točno prilagođeni pojedinoj obitelji. Po tome je ova knjiga slična drugim knjigama koje sam napisao o odnosima između roditelja i djece, a od njih se razlikuje utoliko što je u velikoj mjeri vođena mojim posve osobnim stavovima prema hrani i obrocima.

To su stavovi za koje ne mora uvijek postojati pedagoško ili psihološko objašnjenje, a mogu se sažeti u sljedeći slogan: "Riješite se problematičnih situacija povezanih s jelom i ponovno uvedite obroke!" ili kao što je to na malom plakatu sročio vlasnik restorana Sticks&Sushi u Kopenhagenu: "Hura! Idemo jesti!"

Prvi dio knjige govori o mojim stavovima koji se tiču najvažnijih sastojaka dobrog obroka, a drugi pokušava dati odgovore na pitanja i probleme s kojima se često susrećem u razgovoru s roditeljima, medicinskim sestrama i pedagozima. Njihova su iskustva, uz doprinos mojih kolega s Kempler instituta, točka od koje sam krenuo u bavljenju ovom temom i u pisanju ove knjige. (Jesper Juul)

Jesper Juul (18.4.1948. - 25.7.2019.) danski je terapeut i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu, rođen u Vordingborgu. Nakon srednje škole radio je kao pomoćni kuhar na brodu u istočnoj Aziji. Diplomirao je povijest i religijske znanosti na Učiteljskom fakultetu Marselisborg Seminarium, a potom je studirao povijest europskih ideja na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Radeći kao učitelj, socijalni radnik i u savjetovalištu za mlade, Juul stječe obrazovanje u obiteljskoj terapiji u Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Godine 2007. osniva Family-lab International, savjetodavnu organizaciju koja održava edukativne seminare za roditelje i srodne organizacije diljem svijeta. Pisao je mnoga djela u kojima obrađuje izazove roditeljstva poput "Znati reći ‘ne’ mirne savjesti", "Hura! Idemo jesti!", "Ovo sam ja! Tko si ti?: O bliskosti, poštovanju i granicama između odraslih i djece", "Obitelji s kronično bolesnom djecom".

Punih četvrt stoljeća proveo je na čelu skandinavskoga Kempler instituta. Juul je svjetsku slavu stekao knjigom Vaše kompetentno dijete: Prema novim temeljnim vrijednostima obitelji (1995.) u kojoj se suprotstavlja mnogim tradicionalnim odgojnim metodama, a knjiga je doživjela mnoga izdanja, prijevode na 16 jezika te je prodana u više od pola milijuna primjeraka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –