Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neven Jovanović

Noga filologa

  • Nakladnik: Naklada Pelago
  • 01/2007.
  • 229 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537151089
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bili Gates i Plinije, Ekipa za očevid i trojanski junaci, bosanski guslari i Homer, Ciceron kao Gregory Peck, Ovidije, Brad Pitt, goli Grci, pa čak i jedan praščić sa svojom obitelji... neki su od likova koji nastanjuju ovu po mnogo čemu osebujnu knjigu. Autor koji tu fantastičnu družinu drži na okupu jest Neven Jovanović, filolog, sveučilišni profesor i znanstvenik, ali istodobno kolumnist, bloger, ljubitelj SF-a i, što je najvažnije, pisac prepoznatljiva stila.

U «Nozi filologa» on majstorski provodi antičke pisce, srednjovjekovne latiniste, građane polisa, junake trojanskog rata ili arena od davnih dana do našeg vremena te povezuje klasični pisani tekst i živu svakodnevicu, ono što pripada tzv. "visokoj" kulturi i ono naoko trivijalno.

S lakoćom istinskog poznavatelja teme, neopterećen imperativima znanstvenog diskursa, živo zainteresiran za dubinske slojeve tekstova kulture i - bez obzira na ozbiljnost discipline - vjeran humoru i ironiji, Jovanović je ispisao neke od najoriginalnijih stranica hrvatske esejistike i publicistike.

Neven Jovanović rodio se u Zagrebu 1968. To znači da je osnovnu školu završio 1983, srednju 1987, fakultet 1993. Sve u Zagrebu. Pisao je znanstvenu fantastiku. Od 1994. radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tamo je i doktorirao, na Marku Maruliću i latinskoj stilistici. Zarađuje za život učeći ljude latinski, pišući o ljudima koji su pisali na latinskom. Preveo je dvije Euripidove drame (Heraklo i Alkestida, 2004) i Eshilovu trilogiju Orestija (2006). S grčkog. Komadi su igrali u HNK (u Zagrebu) i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Autor je bloga filologanoga, te, s Bratislavom Lučinom, suautor znanstvenog bloga Marulus et al Vozi Opel Corsu stariju od njegovih studenata. Odnedavno živi u Španskom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –