Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roland Barthes

Dnevnik korote : 26. listopada 1977 - 15. rujna 1979.

  • Nakladnik: Naklada Pelago
  • Urednik: Nathalie Léger
  • Prijevod: Morana Čale
  • 11/2013.
  • 264 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537151287
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dan nakon majčine smrti, 25. listopada 1977, Roland Barthes započinje "Dnevnik korote". Piše tintom, katkad olovkom, na cedulje koje sam pravi od stan­dardnih listova papira prerezanih na četiri dijela i uvijek čuva u zalihi na radnome stolu.

Dok vodi ovaj "Dnevnik", Roland Barthes priprema kolegij o "Neutralnome" koji će održati na College de France (veljača — lipanj 1978), piše tekst za predavanje naslovljeno "Dugo sam lijegao rano" (prosinac 1978), objavljuje veći broj članaka u različitim novinama i časopisima, između travnja i lipnja 1979. piše Svijetlu komoru, tijekom ljeta 1979. sastavlja nekoliko stranica za planirano djelo "Vita Nova", priprema svoj dvostru­ki kolegij na College de France o "Pripremi romana" (prosinac 1978 — veljača 1980). Svako od njegovih naj­značajnijih djela, koja su sva odreda u znaku majčine smrti, počiva na ceduljama u "Dnevniku korote".

Uglavnom ih je ispisao u Parizu i Urtu, kraj Bayonne, gdje Roland Barthes katkad boravi u društvu svojega brata Michela i njegove supruge Rachel. Raz­doblje se ritmički organizira oko nekoliko putovanja, a nadasve u Maroko, kamo je Roland Barthes, kojega su onamo redovito pozivali da predaje, volio odlaziti.

Pohranjen u arhivu IMEC, "Dnevnik korote" se ovdje, cedulja po cedulju, nudi u cjelovitome opsegu; cedulje smo premjestili prema kronologiji kad je među njima nastao nered; format cedulje uvijek nalaže sažetost za­pisa, ali su neke cedulje ispisane obostrano pa se tekst nastavlja na prednjoj strani više cedulja; inicijali koje autor naznačuje odnose se na bliske znance te smo ih zadržali; uglate zagrade je stavio Roland Barthes; ne­koliko bilježaka na dnu stranice potanje tumači kon­tekst ili objašnjava neku aluziju.

Henriette Binger se rodila 1893. S dvadeset se go­dina udaje za Louisa Barthesa; majkom postaje s dva­deset i dvije godine, a ratnom udovicom s dvadeset i tri. Umire u dobi od osamdeset i četiri godine.

Ovaj tekst se ne čita kao knjiga koju je dovršio njezin autor, nego kao hipoteza o knjizi koju je želio, koja pridonosi razradi njegova djela i u tome ga smislu rasvjetljuje.

Nathalie Léger

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –