Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Popović

Svijet u sjeni

  • Nakladnik: Naklada Pelago
  • 06/2008.
  • 135 str., meki uvez
  • ISBN 9789537151126
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ogled "Svijet u sjeni" posvećen je ljudima koji su od šezdesetih godina prošlog stoljeća u velikom broju odlazili u zemlje Zapadne Europe; najviše u SR Njemačku, na "privremeni rad u inozemstvo", kako je to opisala službena jugoslavenska politika. Neslužbeno su se nazivali "gastarbeiterima". Eufemizmi ne daju naslutiti o kakvu je radu bila riječ i zašto se odlazilo raditi drugdje da bi se zaradilo za pristojan život. Vrlo se malo pitanja postavljalo o njihovu životu, što znači biti ni "tu" ni "tamo", kako su se nosili s nužnošću prilagodbe drugim kulturama, a kako podnosili klišeje koje im je nametala sredina iz koje su otišli.

Tim se pitanjima bavi ovaj ogled, nastao na temelju neposrednih uvida, iskustava i sjećanja te želje da se ponudi pogled iz drukčije perspektive na cijeli jedan svijet. Riječ je o vrlo aktualnoj knjizi jer opisuje što se događalo i nakon 1991. godine, kada se pojam "gastarbeiter" prestao upotrebljavati. Ljudi čiji je život trajno odredio morali su se suočiti s još jednim izborom - hoće li (p)ostati dijaspora ili povratnici - i s njegovim mnogim posljedicama.

"Svijet u sjeni" Nenada Popovića napisan je s puno žara i angažmana, a prati ga i dossier s autorskim izborom dokumentacije o životu gastarbeitera.

***

Nenad Popović rođen je u Zagrebu 1950. Pohađao školu u Zagrebu i Koblenzu u Njemačkoj. Od 1968-1974. studirao u Zagrebu, Bonnu, Muensteru i Freiburgu/Br. Diplomirao germanistiku i južnoslavenske književnosti i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1980. do 1991. bio je urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske. Suosnivač je zagrebačke nakladničke kuće Durieux (1991). Tu kao urednik potpisuje gotovo tri stotine naslova među kojima i ključna djela ratne i poratne književnosti, publicistike i memoaristike napisane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori te niz prijevoda iz evropske književnosti, filozofije, publicistike i memoaristike.

Prevodi s njemačkog. Povremeno piše za novine, časopise i radio. Živi u Zagrebu. Počasni je građanin Sarajeva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –