Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967.-2017. : Vijesti, komentari, osude, zaključci / U povodu 50. obljetnice donošenja

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Urednik: Marko Samardžija
  • 06/2017.
  • 332 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533410951
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U povodu 50. obljetnice "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književ­nog jezika", nastale u Matici hrvatskoj, a objavljene u kulturnome tjedniku Telegram 17. ožujka 1967., Matica hrvatska  objavljuje izbor iz važnih dokumenata i karakterističnih reakcija nastalih neposredno nakon objave Deklaracije. Riječ je o građi koja rasvjetljuje okolnosti i kontekst nastanka teksta Deklaracije, kao i razmjere političke akcije i hajke provedene protiv njezinih pokretača, autora i potpisnika.

Prema priređivačevu mišljenju, Deklaracija je, usprkos političkoj osudi i prešućivanju u narednim dvama desetljećima, "postojano i snažno utjecala na stanje svijesti u hrvatskoj jezičnoj zajednici u vezi s vlastitim jezikom".

Knjiga je opremljena pogovorom priređivača Marka Samardžije, usporednom kronologijom važnijih događaja u Hrvatskoj i Jugoslaviji i imenskim kazalom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –