Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavko Jendričko

Magijsko zatvaranje krugova

  • Nakladnik: Matica hrvatska Sisak
  • 09/2017.
  • 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789536533305
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nova knjiga poezije Slavka Jendrička naslovom "Magijsko zatvaranje krugova" najavljuje okončanje pjesničkog projekta-trilogije iz godine 2017., započetog "Strieglovim hologramima", a nastavljenog "Crnim krugovima". Dok se u prvoj prepoznatljivim minimalističkim izrazom bavio izrazito sisačkim motivima reflektiranima na uskopojasno odabrane intimističke teme kroz prizmu Strieglovih akvarela, u drugoj je ispisao gusto neoegzistencijalističko lirsko i lirskoprozaično tkanje veće društvene kritičnosti i kako je Franjo Nagulov pronicljivo zamijetio, znatniju osjetljivost za „psihofizičku činjenicu neupitnog nestajanja.“

Ovom dojmljivom i po mnogočemu znakovitom knjigom Slavko Jendričko dao je svoj pjesnički obol literaturi o starenju i okonča(va)nju svega; izmaknemo li se čitanju u biografskom ključu (jer Slavko će sigurno još pisati i objavljivati), reći ćemo da je riječ o iskustvu starenja subjekta, koji je napokon pronašao sebe, da bi se odmah potom suočio s neumitnim krajem – krajem snova, krajem opusa i krajem života. Tri kraja ukrižala su se u jednom, spetljala u teško razmrsivi čvor, kao autor, subjekt i tekst. Krugovi se doista magijski zatvaraju, ali nam se čini da su koncentrični, i da se šire. Kao nakon rimskog novčića bačenog u Kupu sa Staroga mosta nedaleko Galerije Striegl i posrnule Željezare. Imamo ih vidjeti kao lice i naličje toga udvojenog sisačkog subjekta, novčić koji stari majstor povremeno snažno baci u zrak, pa kako slučaj odredi da se okrenu. I tako naizmjence teku kroz pjesme ove i nekoliko prethodnih zbirki.

Davor Ivankovac

Slavko Jendričko (rođen 1947. u Komarevu), jedan je od produktivnijih hrvatskih pjesnika, čiji opus broji dvadesetak pjesničkih zbirki i knjigu političkih eseja. Uvrštavan je u antologije, panorame i zbornike. Uređivao "Riječi", časopis za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak.

Dobitnik Nagrade Grada Siska za doprinos unapređenju kulturnog identiteta Grada (2000.), Plakete sv. Kvirina za ukupan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji (2006,)., orden Povelja Visoka žuta žita za životno djelo, Drenovci, 2011., dobitnik nagrade “Tin Ujević” za 2014. za zbirku pjesama „Evolucija ludila”, Nagrade Grada Siska kao godišnje nagrade za 2014. godinu, te Nagrade Sisačko-moslavačke županije za životno djelo 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –