Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavko Jendričko

U kući malih pustinja

  • Nakladnik: Durieux
  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 11/2007.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789531882705
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ovoj knjizi Slavko Jendričko, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika, uspješno se nastavlja na shvaćanje poezije primarno kao rada jezika, kao materijala kojemu jezik u lingvističkom, dakle strukturnom smislu, daje ne samo elementarno uporište, nego i prethodi poeziji kao temeljnoj ekspresiji za izražavanje, oblikovanje i opisivanje ukupnog opsega ljudskog iskustva.

Međutim, Jendričko ne ostaje pri već afirmiranim odlikama i izražajnim mogućnostima takove poezije. On kani ići korak dalje kako bi ne samo iznova iskušao izražajne mogućnosti te poetike, nego i da na tim premisama zahvatio načelno nestalno područje osobnog svijeta. A to onda znači postaviti se pred vlastito neposredno iskustvo kao novo, rubno područje u kojemu je autor – istodobno kao subjekt, pokretač i akter zbivanja te kao jedan od, zacijelo ne najvažniji, konstitucijskih elemenata tog svijeta – iz stiha u stih, od jedne do druge pjesme, primoran preispitati same pretpostavke poezije.

Poezija se stoga ovdje pokazuje kao jedno od sredstava za koheriranje pripadajućeg razumijevanja tog svijeta, sa svim njegovim prepoznatljivo lokalnim, u smislu identifikacije, i trajno izmjenjivim, a svakako izrazito estetskim gabaritima.

U tako postavljenom rasteru onda postaju vidljive brojne razlike i zasebnosti pjesama odnosno pjesničkih ciklusa, u kojima se mjesto govorenja neprestano pomiče kako bi se o neposrednoj okolini, kao fizički distanciranoj datosti i kao komešanju intimnih refleksija i parcijalnih uvida u jednu od dimenzija mentalno-perceptivnih strujanja, moglo progovoriti na što izravniji i neposredniji način.

Slavko Jendričko (rođen 1947. u Komarevu), jedan je od produktivnijih hrvatskih pjesnika, čiji opus broji dvadesetak pjesničkih zbirki i knjigu političkih eseja. Uvrštavan je u antologije, panorame i zbornike. Uređivao "Riječi", časopis za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak.

Dobitnik Nagrade Grada Siska za doprinos unapređenju kulturnog identiteta Grada (2000.), Plakete sv. Kvirina za ukupan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji (2006,)., orden Povelja Visoka žuta žita za životno djelo, Drenovci, 2011., dobitnik nagrade “Tin Ujević” za 2014. za zbirku pjesama „Evolucija ludila”, Nagrade Grada Siska kao godišnje nagrade za 2014. godinu, te Nagrade Sisačko-moslavačke županije za životno djelo 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –