Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Klasić

Mika Špiljak : Revolucionar i državnik

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 10/2019.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553177
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Osnivanje Sisačkoga partizanskog odreda, odnos prema poraženima u Zagrebu nakon oslobođenja 1945., odnosi Katoličke crkve i socijalističke Jugoslavije, odnos Mike Špiljaka s Titom, Bakarićem i nizom uglednih svjetskih državnika 20. stoljeća, „afera Đureković“ i uloga Špiljaka u političkom usponu Franje Tuđmana krajem 1980-ih samo su neke od tema obrađenih u knjizi „Mika Špiljak – Revolucionar i državnik“. Prateći životni put i profesionalnu karijeru Mike Špiljaka autor u knjizi obrađuje neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća.
 
Knjiga je pisana u obliku biografije, ali je ona i više od toga jer se ne bavi isključivo ulogom Špiljaka u određenim događajima nego analizira i objašnjava neke od najvažnijih fenomena i izazova koji su obilježili prošlo stoljeće.

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu "Hrvatsko proljeće u Sisku". Suautor je dokumentarne serije "Hrvatsko proljeće", nastale u produkciji Hrvatske radio-televizije.

Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu "Jugoslavija i svijet 1968". u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). Početkom 2019. godine objavio je knjigu popularnih kolumni "Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost" s portala Net.hr. U svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentirano podsjeća javnost na važnost dijaloga i međusobnoga uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svjetonazora, opstrukcije demokracije i lažiranja povijesnih činjenica. Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa za 2016. godinu.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –