Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Klasić

Hrvatsko proljeće u Sisku

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 10/2006.
  • 221 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9536979381
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga govori o zanimljivoj i važnoj etapi razvoja hrvatskog društva u vrijeme promjena na ekonomskom, društveno-političkom i međunacionalnom planu koje su se zbile potkraj šezdesetih i na početku sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Burni događaji tog vremena, poznati kao Hrvatsko proljeće, ostavili su iza sebe snažan trag. Zahvatili su cijelu Socijalističku Republiku Hrvatsku, ali u svakoj su se lokalnoj sredini odražavali na svojstven način.

Ova knjiga govori o društveno-političkim promjenama u Sisku u razdoblju neposredno uoči i tijekom Hrvatskog proljeća, odnosno na prijelazu razdoblja iz šezdesetih u sedamdesete godine dvadesetog stoljeća. Pojam Hrvatsko proljeće govori o procesu promjena koje su se u to vrijeme događale a direktna je aluzija na Praško proljeće, odnosno na događaje u Čehoslovačkoj tijekom 1968. godine. Ono što je obilježje oba «proljeća» jest da se događaju u komunističkim državama, gdje se dio političke elite odlučio na promjene, s ciljem «popravljanja» komunizma iznutra, ali ne i njegovog ukidanja. U oba su slučaja zahtjevi za promjenama bili usko povezani s osjećajem nacionalnog nezadovoljstva.

Iako se se bavi situacijom u gradu i općini Sisak, ova se knjiga osvrće i na zbivanja na državnoj i republičkoj razini. Autor je nastojao na kvalitetan način nadomjestiti nedostatak radova o temama iz najnovije hrvatske povijesti.

Hrvoje Klasić rođen je u Sisku 6. prosinca 1972. godine. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu. Jednopredmetni studij povijesti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997., a magistrirao 2005. godine. Nekoliko godina radio je kao profesor povijesti u sisačkoj gimnaziji i muzejski pedagog u Gradskom muzeju u Sisku. Predsjednik je Upravnog vijeća Gradskog muzeja. Od 2003. asistent je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Istražuje i predaje teme iz suvremene hrvatske i svjetske povijesti.

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu "Hrvatsko proljeće u Sisku". Suautor je dokumentarne serije "Hrvatsko proljeće", nastale u produkciji Hrvatske radio-televizije.

Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu "Jugoslavija i svijet 1968". u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). Početkom 2019. godine objavio je knjigu popularnih kolumni "Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost" s portala Net.hr. U svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentirano podsjeća javnost na važnost dijaloga i međusobnoga uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svjetonazora, opstrukcije demokracije i lažiranja povijesnih činjenica. Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa za 2016. godinu.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –