Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Klasić

Jugoslavija i svijet 1968.

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 01/2012.
  • 488 str., meki uvez
  • ISBN 9799533034560
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iznimno zanimljivo djelo "Jugoslavija i svijet 1968." povjesničara Hrvoja Klasića problematizira situaciju u Jugoslaviji tijekom jedne od najburnijih godina druge polovice 20. stoljeća. Na jednoj razini, obrađuju se promjene u zemlji, najvećim dijelom uvjetovane započetom privrednom reformom (1965.). Na drugoj razini promatra se položaj Jugoslavije 1968. u europskom i svjetskom kontekstu, njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu.

Iz te analize vidljiv je specifičan položaj Jugoslavije između Istoka i Zapada. Posebna pozornost posvećena je odnosu Jugoslavije prema Praškom proljeću i intervenciji Varšavskog bloka na Čehoslovačku. Kroz cijelo djelo promatra se položaj i uloga Josipa Broza Tita, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

„Zašto baš 1968.? Bila je to svakako jedna od najturbulentnijih godina druge polovine 20. stoljeća. Rat u Vijetnamu bio je u punom jeku. Atentati na Martina Luthera Kinga i Roberta Kennedyja podsjetili su svjetsku javnost da ni visokorazvijena demokratska društva nisu imuna na nedemokratske oblike političke borbe. Mladi, poglavito studenti, bez obzira na rasu, spol ili podrijetlo, vrlo burno izražavaju svoje nezadovoljstvo svijetom u kojem žive. Politička elita u Moskvi još jednom se potrudila dokazati da je socijalistička praksa nespojiva s 'ljudskim likom'. Turbulencije nisu zaobišle ni Jugoslaviju. Dvadeset pet godina nakon osnivanja, federacija sastavljena od šest republika i dviju pokrajina proživljavala je ekonomsku, političku i socijalnu krizu. Razlike u pogledima na jugoslavensku budućnost prisutne su unutar saveznog rukovodstva, između republičkih rukovodstava, ali i u najširoj javnosti.“

Osim najširoj publici, knjiga će poslužiti i kao vrijedna literatura znanstvenicima, studentima humanističkih znanosti i brojnim sudionicima obrađenih događaja, ali i kao poticaj daljnjem istraživanju suvremene hrvatske povijesti.

***

„Jedan od omiljenih predavača, Klasić je i u tekstu knjige pokazao zašto su učionice u kojima izvodi nastavu uvijek prepune. "Jugoslavija i svijet 1968." utemeljena je na građi iz različitih arhiva, iscrpna i živa kada rekonstruira pojedina zbivanja, a opet knjiga koja odaje duh prijelomne, revolucionarne, nemirne 1968. u Francuskoj, SAD-u i, najviše, u Jugoslaviji. (…) Knjiga Jugoslavija i svijet 1968. puno je više od znanstvenog teksta. Ona je zabavna, važna i potrebna.“

prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, iz Recenzije

***

Hrvoje Klasić rođen je 6. 12. 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu "Hrvatsko proljeće u Sisku". Suautor je dokumentarne serije "Hrvatsko proljeće", nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu "Hrvatsko proljeće u Sisku". Suautor je dokumentarne serije "Hrvatsko proljeće", nastale u produkciji Hrvatske radio-televizije.

Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu "Jugoslavija i svijet 1968". u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). Početkom 2019. godine objavio je knjigu popularnih kolumni "Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost" s portala Net.hr. U svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentirano podsjeća javnost na važnost dijaloga i međusobnoga uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svjetonazora, opstrukcije demokracije i lažiranja povijesnih činjenica. Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa za 2016. godinu.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –