Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Rudan

U zemlji klanova : Razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 10/2019.
  • 356 str., meki uvez
  • ISBN 9789533553146
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon iznimnog prijema koji su u najšire publike već imale knjige "Točna boja neba" i "Zao zrak" osvrnuvši se na napredak moderne znanosti i medicine, naš poznati znanstvenik Igor Rudan nastavlja svoju seriju popularnoznanstvenih knjiga o 21. stoljeću.

Naslov treće knjige – "U zemlji klanova: Razmišljanja o prilagodbi u 21. stoljeću" – aludira na njegovu drugu domovinu, Škotsku, gdje je član Kraljevskog društva u Edinburghu i direktor Centra za globalno zdravlje te jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta.

Knjiga donosi i dodatne kratke priče i crtice iz života znanstvenika emigranta kao i eseje o gorućim pitanjima 21. stoljeća. Svako poglavlje započinje jednom životnom poukom korisnom u prilagodbi sve bržim promjenama koje je novo stoljeće donijelo te objašnjava kako je bila naučena i zašto je važna. Neki su od primjera: „Želiš li uspjeti kao što nitko prije nije uspio, moraš imati hrabrosti živjeti kao što nitko prije nije živio”; „Svatko zaslužuje drugu priliku, ali nitko ne zaslužuje treću priliku”; „Ne možeš vjerovati ni samome sebi, a kamoli nekom drugom”; „Što je ideja veća, konkurencija je manja”; „Puno je lakše i zabavnije rješavati tuđe probleme nego svoje”...

Igor Rudan je rođen u Zagrebu 1971. godine. Nalazi se među najcitiranijim znanstvenicima svijeta, a Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga među „Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015. i 2016. godini. U Hrvatskoj je pokrenuo znanstveni projekt „10 001 Dalmatinac” u sklopu kojega je, u suradnji s ostalim biobankama visokorazvijenih zemalja, pronađena biomedicinska uloga za više od 1000 ljudskih gena. Radeći kao stalni savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates, razvio je niz metoda kojima se određuju prioriteti za ulaganja u zdravstvene intervencije u zemljama u razvoju. Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je dvadesetak nagrada. U 2012. godini primljen je među dopisne članove Kineske akademije znanosti, a u 2016. godini postao je i redovni član Kraljevskoga društva Britanske akademije znanosti – The Royal Society u Edinburghu.

U 2016., u suradnji s Wellcome Trustom i BBC-jem, kreirao je popularnoznanstvenu dokumentarnu seriju "Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju", prikazanu i na Hrvatskoj radio-televiziji. Autor je knjige "Healthy Ideas: Improving Global Health and Development in the 21st Century" (2015.) te domaćih popularnoznanstvenih knjiga "Točna boja neba" (Naklada Ljevak, 2017.), "Zao zrak" (Naklada Ljevak, 2018.) i "U zemlji klanova" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –