Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Rudan

Očekujući vatre : Razmišljanja o izazovima u 21. stoljeću

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 06/2020.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554259
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon uspjeha prethodnih knjiga "Točna boja neba", "Zao zrak" i "U zemlji klanova" hrvatski znanstvenik Igor Rudan završava svoju popularnoznanstvenu Tetralogiju o 21. stoljeću knjigom "Očekujući vatre".

U prvim dvjema knjigama opisao je na jednostavan način razvoj znanosti i medicine do današnjih dana. U trećoj je naglasio važnost stalne prilagodbe promjenama kojima smo izloženi. Četvrta knjiga, "Očekujući vatre", razmatra izazove s kojima će se čovječanstvo suočavati tijekom 21. stoljeća. Knjiga započinje analizama održivosti brojnih postojećih trendova i vjerojatnim ograničenjima koja će se s vremenom ukazati.

Zatim izdvaja najznačajnija područja napretka od početka ovog stoljeća kao i promjene u ljudskim životima diljem svijeta. U završnom dijelu knjiga se okreće budućnosti i donosi predviđanja o napretku, ali i izazovima koje bi nastavak 21. stoljeća mogao donijeti čovječanstvu.

Igor Rudan je rođen u Zagrebu 1971. godine. Nalazi se među najcitiranijim znanstvenicima svijeta, a Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga među „Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015. i 2016. godini. U Hrvatskoj je pokrenuo znanstveni projekt „10 001 Dalmatinac” u sklopu kojega je, u suradnji s ostalim biobankama visokorazvijenih zemalja, pronađena biomedicinska uloga za više od 1000 ljudskih gena. Radeći kao stalni savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates, razvio je niz metoda kojima se određuju prioriteti za ulaganja u zdravstvene intervencije u zemljama u razvoju. Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je dvadesetak nagrada. U 2012. godini primljen je među dopisne članove Kineske akademije znanosti, a u 2016. godini postao je i redovni član Kraljevskoga društva Britanske akademije znanosti – The Royal Society u Edinburghu.

U 2016., u suradnji s Wellcome Trustom i BBC-jem, kreirao je popularnoznanstvenu dokumentarnu seriju "Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju", prikazanu i na Hrvatskoj radio-televiziji. Autor je knjige "Healthy Ideas: Improving Global Health and Development in the 21st Century" (2015.) te domaćih popularnoznanstvenih knjiga "Točna boja neba" (Naklada Ljevak, 2017.), "Zao zrak" (Naklada Ljevak, 2018.) i "U zemlji klanova" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –