Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Isusovci u Dubrovniku : Komentari Stefana Desiderija iz 1693.

  • Nakladnik: Leykam international
  • Urednik: Stjepan Ćosić, Mijo Korade
  • 12/2019.
  • 172 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400907
  • Cijena: 20.97 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jezgru knjige "Isusovci u Dubrovniku : Komentari Stefana Desiderija iz 1693." predstavlja prijepis latinskoga izvornika (sukladno egdotičkim pravilima) i hrvatski prijevod rukopisa pod naslovom "Historiae Ragusinae" iz 1693. Riječ je o dnevničkim zapisima što ih je vodio talijanski isusovac Stephano Antonio Desideri, poznat i kao Etienne Messidori (1671-1749) tijekom svoga misionarskoga boravka u Dubrovniku, od rujna 1691. do listopada 1693. Rukopisni sveščić (8x13 cm) čuva se u knjižnici Arheološkoga muzeja u Splitu i njegov sadržaj do sada nije bio poznat široj javnosti.

Prvu cjelinu knjige čini uvodni dio koji se sastoji od kratke povijesti isusovačkoga djelovanja u Dubrovniku sa širim osvrtom na rad i biografije talijanskih isusovaca u dubrovačkoj misiji i kolegiju, prije i poslije Desiderijeva boravka. U nastavku se pružaju osnovni podaci o autoru te se analizira sam rukopis i njegov sadržaj. Podaci iz dnevnika uklapaju se u kontekst dubrovačke povijesti na izmaku 17. i početku 18. stoljeća. Žanrovski neobičan, sadržajem bogat Desiderijev dnevnik obiluje opisima, zapažanjima i digresijama koji umnogome dopunjuju historiografsku sliku postpotresnoga Dubrovnika i stanja u opsjednutome gradu tijekom Morejskoga rata.

Naslov djela vara. Desideri ne piše sustavnu povijest grada, niti pretendira na historiografsku zaokruženost i objektivnost. Riječ “povijest” iz naslova ovdje se odnosi na “osobnu” povijest autorova života u gradu. U žanrovskome smislu njegov je tekst mješavina dnevnika, introspektivnih razmišljanja i zapažanja o Dubrovniku, njegovu položaju, klimi, kulturi, povijesti, običajima, stanovništvu, svakodnevnome životu te političkim i crkvenim događajima iz razdoblja njegova službovanja.

Stoga naslov Komentari, što ga Desideri daje u nastavku, više odgovara sadržaju čitavoga teksta. Desiderijevi Komentari spadaju među veoma rijetke narativne izvore u kojima se o životu grada piše iz prve ruke, stoga nam izvrsno dopunjuju najslabije poznato i historiografski nedostatno istraživano dubrovačko 17. stoljeće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –