Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordana Lukačić

Hrabri Tango : Djetinjstvo i mladost

  • Nakladnik: Panda Manda
  • Ilustracije: Tomislav Šilipetar
  • 07/2020.
  • 143 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789534909300
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

– Oprostite, oprostite što upadam ovako nenajavljeno, trčala sam da ne zakasnim, a htjela bih vam postaviti nekoliko pitanja. Ja sam novinarka časopisa Spašena mačka. (Puh, puh, uspuhala se novinarka.)
– Da, izvolite – kaže Tango, podižući šapicu umočenu u tintu. I desnu obrvu. – Samo kratko jer znam da morate potpisivati knjigu, ali zanima me koji je događaj ostavio najviše traga na vama? Koji vam je pothvat iz vašeg života najdraži?
– Mijau, mijau, rado bih odgovorio na pitanje, ali u mojem životu bilo je toliko lijepih, uzbudljivih pa i ružnih dogadaja da ovako na brzinu naprosto ne mogu odgovoriti.
– Razumijem vas u potpunosti. Možemo li se dogovoriti za jedan službeni intervju sutra u podne ispod magnolije?
– Ah, sutra baš ne mogu! Susjed Miro sprema roštilj za svoje radnike pa ću biti angažiran oko tanjura, nadam se da razumijete – odgovori i namigne Tango. – Ali, predlažem da pročitate knjigu pa da se nađemo prekosutra i tada ću vrlo precizno odgovoriti na sva postavljena pitanja.

Tango je vrlo plah mačak koji se boji vlastite sjene i vlastitog mijauka. Živi u obitelji koja ima još dvije mačke koje su mu sušta suprotnost. Tango često upada u nevolje iz kojih ga izvlači obitelj u kojoj živi, a ponekad i same mačke. Tango je osjetljiv i blag, ali vrlo znatiželjan poput svih mačaka. Njegova lovina nisu miševi nego latice magnolije. Tango nam pripovijeda svoju priču onako kako je on doživljava, a ne kako ga drugi vide. Kao što i djeca imaju svoju viziju sebe dok roditelji često imaju drugačiju viziju i drugačija očekivanja. 

Rečenice su jednostavne i duhovite kako bi svakom djetetu bile razumljive i zanimljive. Radnja nas na humorističan način uvodi u svijet povučenih, tihih, mirnih, ali onih koji u sebi kriju nevjerojatnu energiju koja će se pokazati u trenutku kad je to potrebno. Svako dijete baš poput mačka Tanga živi u svom svijetu koji mnogi ne razumiju, ali uz Tangove dogodovštine i njegova razmišljanja lakše će prihvatiti sebe, druge pa i mijenjati se koliko je to neophodno. 

"Hrabri Tango" roman je namijenjen djeci osnovne škole, ali i mladima te ljubiteljima životinja bilo kojeg uzrasta i dobi. Gordana Lukačić batlerica je Hrabrog Tanga i pomogla mu je u pisanju autobiografije jer tipkovica za mačje šapice još nije osmišljena. 

Tomislav Šilipetar, akademski slikar mlađe generacije, razigranim linijama ocrtao je šarenilo mačjih avantura. Tango Argentinski oduševljen je njegovim umjetničkim rukopisom.

Gordana Lukačić profesorica je talijanskog i francuskog jezika i književnosti. Piše za djecu i odrasle te prevodi. Objavljeno joj je mnoštvo priča u dječjim časopisima, neke su joj priče dramatizirane na radiju, a objavila je slikovnice "Čajana na Mjesecu" (Libricon, 2013.), "Ribice, morske prijateljice" (Profil, 2015), "Krokodil na plaži" (Profil, 2015.), "Uzbuna u Bambusgaju!" (Libricon, 2016), "Povratak na Zemlju" (Libricon, 2017.) te roman za djecu i mlade "Hrabri Tango" (Panda Manda, 2020.) i "Totalna zavrzlama" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.).

Pobjednica je 2. natječaja PIŠIRIŠI za najbolji tekst za slikovnicu na temu tolerancije koju je objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade /Klub prvih pisaca 2016. pod naslovom "Kakav sam - takav sam". Objavila je i više kratkih priča za odrasle.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –