Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Yoko Ogawa

Profesorova omiljena jednadžba

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Potkovac-Endrighetti
  • 10/2020.
  • 216 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593051
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što se dogodi kada vas netko, prilikom upoznavanja, umjesto imena i prezimena upita za broj cipela? Ili za telefonski broj? Otvori se tajanstveni svijet brojeva i jednadžbi, dogodi se neobično, dirljivo prijateljstvo. Upravo je takav bio susret genijalnog profesora matematike i njegove nove domaćice, samohrane majke desetogodišnjeg dječaka, koja je unajmljena da brine o njemu. Profesor je osuđen na tuđu skrb jer mu je u davnoj prometnoj nesreći oštećen dio mozga, i sjećanje mu traje samo osamdeset minuta. Hoće li taj neobičan nedostatak biti prepreka ili prednost u njihovim zajedničkim trenucima?

Yoko Ogawa među vodećim je japanskim književnicama, a "Profesorova omiljena" jednadžba njezin hvaljeni roman, kojim je odala počast ljepoti matematike te redu i logici brojeva. Intenzivan i jedinstven, ovaj roman ukazuje i na krhkost ljudskog postojanja i na veličanstvenu snagu dobrote i suosjećanja. 


Riječ je ovdje o jednoj od onih knjiga koje su napisane tako lucidnim i nepretencioznim jezikom da se čitanje čini kao gledanje duboko u bazen pun bistre vode. Ali i najbistrije vode skrivaju ponekad struje koje ne primjećujete dok niste u njih uronjeni. Uronite li u svijet Yoko Ogawe, povući će vas sile koje se možda ne vide, ali se svakako osjećaju.
Dennis Overbye, The New York Times Book Review

Yoko Ogawa uspijeva u prozi, koja je istodobno prodorna i nježna, izraziti najsuptilnije procese u ljudskoj psihologiji.
Kenzaburo Oe

Ogawino razoružavajuće istraživanje ekscentrične povezanosti čita se kao bajka, ali ona koja spretno balansira između hirovitosti i ljubavne boli.
Kirkus Reviews

Tri se života povezuju poput vrhova trokuta.
Los Angeles Times

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –