Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Melita Rundek

Slučaj Mirkovog brata

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Ilustracije: Martin Zalar
  • 02/2020.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554723
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Ja sam Mirko, glavni lik u ovoj knjizi i u svom životu. To mi je protumačio gospodin glavoder. Sigurno se pitate kako tako jedna fina, darovita, posebna i genijalna osoba kao što sam ja ide tom glavoderu. Pa ako niste čitali moju prvu knjigu, reći ću vam – gospodin psiholog me liječi od jedne prestrašne bolesti koja se nekako latinski zove, a znači da sam predobar za jedno dijete! 

To je teška bolest i teško se liječi. Zato moram pisati knjige i biti strašno i neopisivo zločest. Kako mi to zapravo ne ide od ruke, teško je to biti zločest, moram i dalje ići glavoderu dok on ne kaže: Dosta je bilo!

Ja mislim da su svi oko mene luđi od mene i da je ovo malo munjen svijet, ali kako se nitko od svih tih munjenih neće liječiti, moram se liječiti ja! Da se uklopim u munjeni svijet! (…)"

Novi roman Melite Rundek, autorice s nekoliko značajnih književnih nagrada i ovogodišnjim dobitnikom nagrade Mato Lovrak, iz pozicije najmlađeg ukućana, dječaka Mirka opisuje svijet njegovog brata Zvonka koji se nalazi u pubertetu. Mirko je genijalan, pronicljiv dječak sa samim peticama u školi, dobar i poslušan i kao takav – drugačiji te podliježe raznim oblicima zlostavljanja i nasilja u školi. S vremenom uočava da se s njegovim bratom nešto događa. On je u takozvanim opasnim godinama, u pubertetu, muči ga nerazumijevanje okoline, osamljuje se, ima puno briga sam sa sobom... 

Mirkov brat, Zvonko, utjehu traži na društvenim mrežama, koje su i inače uobičajeni izazov za mlade te tamo traži srodnu dušu. Kako je riječ o dopisivanju „na slijepo“, bez upoznavanja u stvarnosti, stvari se isprva čine izvrsnim i sjajnim da bi se kasnije tijekom romana zakomplicirale, jer ako osobu ne vidiš ne možeš slutiti koliko godina „tvoja srodna duša“ ima i u kakvim okolnostima živi.

"Slučaj Mirkovog brata" je knjiga za male i malo veće, ali trebali bi je pročitati i svi odrasli. 

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole te nastavka školovanja u Centru za kulturu i umjetnost završila je studije komparativne književnosti i fonetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala je za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta, Prvi izbor) te za emisiju Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Radila je s nadarenom djecom u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, organizirala niz radionica kreativnog pisanja, sudjelovala u programu s prognanom djecom i u prosudbenim povjerenstvima za procjenu dječjih radova, te održala veliki broj susreta s djecom po školama i knjižnicama diljem Hrvatske. Radi kao bibliotekar-informator u Knjižnicama grada Zagreba.

Napisala je dvadeset i dva romana, od kojih je čak osamnaest za djecu i mlade. Objavila je i roman za odrasle čitatelje "Kasni vlak za Kopenhagen", koji se koristi u biblioterapiji. Objavljene su i tri zbirke njenih pjesama: "Hajde, pogledaj me! Ako me ne pogledaš, ja ću sasvim izblijedjeti i nestati", "Utopljena u kapljici vode" i "Moja šutnja". Za knjigu "Psima ulaz zabranjen" dobila je 1. nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić" za 1999. godinu, za roman "Izgubljena u ormaru" nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade u 2014. godini, a istom nagradom ponovo je nagrađena 2019. godine za roman "Moj tata Plavac". Roman "Letači srebrnih krila" osvojio je nagradu Anto Gardaš kao najbolja dječja knjiga u 2017. Melita Rundek članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –