Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Melita Rundek

Reci brodovima da se brzo vraćam

  • Nakladnik: Beletra
  • 09/2023.
  • 166 str., meki uvez
  • ISBN 9789538209604
  • Cijena: 14.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Reci brodovima da se brzo vraćam", drugi roman za odrasle Melite Rundek, omiljene književnice za djecu, povijesni je ljubavni roman i bavi se odnosima u ratu među susjedima u jednoj zgradi na zagrebačkoj Peščenici početkom rata devedesetih. 

Zračne uzbune, osvajanja vojarni, silazak u skloništa i život bez planova i perspektive, neizvjesna sutrašnjica – od prvih uzbuna do priznanja Hrvatske, u nekoliko mjeseci opisan je život u skloništima gdje se sklapaju nova poznanstva i pričaju vicevi, rastu nadanja u budućnost koju će donijeti kraj rata i priznanje Hrvatske... Među susjedima koji zbog uzbune silaze u podrum zgrade na Peščenici su dječak, trudnica, srčani bolesnik, te knjižničarka Nina, koja živi sama i inženjer Željko, koji iz hobija gradi makete brodova. Opasnost i strah zbližavaju susjede i između Nine i Željka razvija se naklonost i ljubav. No, rat zahtijeva promjenu planova, želja i očekivanja…

Melita Rundek opisuje rat iz ženskog ugla i u romanu postiže katarzičan osjećaj tuge zbog zaustavljenih života i izgubljenih ljubavi. Iako je pozadina rekonstruirana ratna stvarnost u Zagrebu i Hrvatskoj, roman ne teži politizaciji ili sukobu, već iz ženskog diskursa ponavlja tezu da je ljubav, realizirana ili nerealizirana, intimna, ljudska, osobna jedini mogući izlaz.

Publika koja se sjeća rata početkom devedesetih čitajući roman živo će se prisjetiti vijesti i tv-emisija koje su izvještavale o događanjima na ratištima, uzbuna u Zagrebu i gradovima u Slavoniji i Dalmaciji, izvještaja o zamračivanjima i bombardiranjima. Za mlađe, roman Melite Rundek vjerno prikazuje ratno stanje u kojoj se život svodi na preživljavanje, bez nade, planova i perspektive, u kojem se svi osobni planovi stavljaju na čekanje, a i najskromnija želja može postati razorna jer mora biti žrtvovana ratu u kojem nema milosti ni za koga.

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole te nastavka školovanja u Centru za kulturu i umjetnost završila je studije komparativne književnosti i fonetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala je za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta, Prvi izbor) te za emisiju Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Radila je s nadarenom djecom u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, organizirala niz radionica kreativnog pisanja, sudjelovala u programu s prognanom djecom i u prosudbenim povjerenstvima za procjenu dječjih radova, te održala veliki broj susreta s djecom po školama i knjižnicama diljem Hrvatske. Radi kao bibliotekar-informator u Knjižnicama grada Zagreba na dječjem i na odjelu za odrasle, gdje organizira tribine, predavanja, gostovanja i promocije.

Melita Rundek objavila je trideset i četiri naslova. Za roman "Psima ulaz zabranjen" osvojila je Nagradu Ivana Brlić Mažuranić 1999. godine. Romanom "Izgubljena u ormaru" osvojila je Nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade 2014. godine. Roman "Letači srebrnih krila" nagrađen je Nagradom Anto Gardaš kao najbolja dječja knjiga 2017. godine. Godine 2019. osvaja još jednu Nagradu Mato Lovrak za roman "Moj tata plavac". 

Piše poeziju, prozu za mlade i odrasle te slikovnice, a mnoga njezina djela nalaze se na predloženom spisku lektirnih naslova. Neka od njih su dramatizirana i izvođena na radiju i na kazališnim daskama. Predmet su raznih teorijskih i stručnih radova. 

Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –