Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anđelka Kliment

Ubojstva na Krvavom mostu

  • Nakladnik: Beletra
  • 03/2023.
  • 180 str., meki uvez
  • ISBN 9789538209505
  • Cijena: 12.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Beživotno tijelo mladog Domagoja Ivića pronađeno usred noći na Krvavom mostu pokreće istragu u koju se uključuju inspektor Borna Herman i forenzičarka Irma Steeg. Mlada i ambiciozna istražiteljica Neva Radić istodobno otkriva zaboravljeni slučaj smrti Agate Hosmine koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula na Krvavom mostu prije pola stoljeća. Irma Steeg i Borna Herman provjeravaju tko se od rodbine i prijateljica Agate Hosmine sjeća vedre djevojke i njezine tajanstvene smrti koja nikada nije do kraja rasvijetljena. Istodobno, detektivski par ispituje djevojku, prijatelje i kolege ubijenog Domagoja Ivića koji je planirao kao konobar otići iz Zagreba raditi na Brač, ali istraga sporo napreduje… 

Svoj drugi roman "Ubojstva na Krvavom mostu" Anđelka Kliment posvećuje Zagorki i motive iz romana velike književnice i publicistkinje upliće u novi krimić čiji naslov već asocira na Zagorkina djela. Kao i u romanu „Ubojstvo na Mrežnici“, autorica je vjerna podžanru cosy crime i opisuje istragu koja se temelji na psihološkom portretiranju likova i istražnim razgovorima. Irma Steeg i Borna Herman slijed trag oba ubojstva i u istrazi se oslanjaju na intuiciju i sinkronicitete povezane sa Zagorkinim djelima.

Tri i pol godine prošle su od istrage ubojstva na Mrežnici i radnja se nastavlja u realnom vremenu. Irma Steeg čuva unuku koja se već igra u pijesku i zapaža hirovitost vremena – čini joj se da unuku dobila nedavno, a istodobno epidemija covida izgledala joj je dugotrajna. Borna Herman sretno je oženjen za Tamaru Radić, a njezina kći Neva Radić započela je raditi kao istražiteljica i priprema disertaciju. Nove istrage opet povezuju istražitelje – za ubojstvo mladića, koje bi moglo biti povezano sa švercom cigareta, nitko od njegovih kolega nema motiva, dok rodbina i prijatelji koji se sjećaju djevojke ubijene prije 50 godina nastoje nešto zatajiti... 

Anđelka Kliment i u drugom romanu zorno prikazuje likove upletene u istragu za ubojstvo i vodi duhovite i dosjetljive dijaloge istražitelja s osumnjičenima, istodobno oblikujući likove umirovljene forenzičarke čije pronicljivo oko sve zapaža i mlađeg inspektora koji cijeni savjete i mentorstvo iskusnije kolegice.

Podžanr cosy krimića nema otvorenog nasilja i žestoke akcije, već se istraga odvija kroz razgovore i sastanke. I ovaj put, pozornica je Zagreb, njegove ulice, trgovi i lokali.

Anđelka Kliment rođena je 13. siječnja 1949. godine u Zagrebu. U Zagrebu je završila jezičnu gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu 1973. godine engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti. Cijeli životni vijek radi kao profesor. Predavati je počela s dvadeset i četiri godine u dvije škole Centra za građevnu industriju i građevinarstvo. Nakon toga slijede osnovna škola u Sopotu, kratko Tehnička škola Ruđera Boškovića i deset godina podučavanja u II gimnaziji.

Godine 1994. odlazi iz škole i s kolegicom otvara školu stranih jezika Riječ i smisao. Nakon umirovljenja nastavlja s podučavanjem engleskog jezika jedan na jedan.

Nakon desetljeća čitanja i podučavanja drugih u govorenju i pisanju, sa 73. godine života izdaje svoj prvi roman "Ubojstvo na Mrežnici". Sljedeće godine, 2023., objavljuje još jedan roman o istom paru, forenzičarki Irmi Steeg i inspektoru Borni Hermanu, kojima se pridružuje i mlada inspektorica Neva Radić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –