Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Filip Šimunović

Hoffenburg

  • Nakladnik: Beletra
  • 06/2021.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789538209253
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mladi neurokirurg iz Splita Sebastijan Mikulić počinje raditi u timu prestižne sveučilišne klinike Hoffenburg koji vodi karizmatični profesor Friedrich Mendel. Sebastijan i njegovi kolege, izloženi iscrpljujućem radnom tempu, teretu dalekosežnih odluka koje moraju donositi u trenu, i samovolji nadređenih, shvaćaju da će morati naučiti mnogo više od operiranja ako žele postati uspješni kirurzi.

Četiri dana kasne jeseni ključna su za sazrijevanje mladog neurokirurga, kada doznaje da mu šef laboratorija pokušava prisvojiti autorstvo na znanstvenom radu u koji je uložio tri godine, dok se na klinici nižu problemi i katastrofalne komplikacije koje traže punu koncentraciju i preuzimanje odgovornosti. Kombinacijom pripovjedačke vještine i autentičnog iskustva iz kirurške ordinacije i istraživačkog laboratorija, u koje oko javnosti rijetko zaviruje, nastala je oštra kritika moderne znanosti i akademske medicine, ali i posveta strasti i plemenitosti liječničkog poziva.

"Hoffenburg" je roman uvjerljivih situacija i osebujnih likova, u kojem su drame u kirurškoj ordinaciji uzbudljive poput akcijskih scena u kriminalističkim romanima. Dr. Branka Erdelji Štivić u recenziji ističe kako „autor skida pozlatu s poslova liječnika i znanstvenika, opisujući loše uvjete rada i skromne prihode, raskrinkavajući putem principe napredovanja u visokoj medicini i znanosti. Upoznajemo protagoniste s ogromnom ekspertizom, ili bez nje, ali ogoljene. Vidimo njihove vrline, ali i ograničenja i slabosti, ponajviše pohlepu, ovisnosti, zluradost..."

Filip Šimunović rođen je u Sarajevu 1985., a odrastao u Splitu. Nakon studija medicine u Splitu i Heidelbergu (Njemačka) bavio se istraživačkim radom u Bostonu (SAD). Od 2011. živi i radi u Freiburgu, u Njemačkoj, kao kirurg. Objavljivao je kratke priče na hrvatskom i engleskom jeziku u časopisima The Split Mind, Oksimoron Beograd, Kvaka, Hektoen International, The Oddville Press i Bewildering Stories. Priča "Marion" je ušla u finalni izbor za Kratku priču-satiru Gradske knjižnice Čazma, u izbor za najbolju SF distopijsku priču ČitajMe, u zbirku priča "Prvih dvadeset uboda", te je u njemačkom prijevodu uvrštena u pregled suvremene balkanske književnosti u austrijskom časopisu Keine Delikatessen. "Hoffenburg" je njegov prvi roman. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –