Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dalibor Talajić Jagoda Martinčević

La Molnar : Priča o Ljiljani Molnar-Talajić

  • Nakladnik: Beletra
  • 02/2021.
  • 110 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538209260
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ljiljana Molnar Talajić bila je posljednji velika verdijanski sopran, nezaboravna Aida, diva koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima. U knjizi “La Molnar” objedinjena su sjećanja, uspomene odrastanja i života sa slavnom majkom koje je nakon smrti Ljiljane Molnar Talajić 2007. godine zapisivao njezin sin Dalibor Talajić, akademski glazbenik, strip crtač međunarodnog ugleda (Marvel, Delcourt, Aftershock, AWA), glumac i spisatelj. Talajićeve uspomene u knjizi kronološki prate biografiju Ljiljane Molnar Talajić koju piše Jagoda Martinčević, muzikologinja, glazbena kritičarka i osobna prijateljica velike La Molnar, koja je i urednica knjige. 

U crticama Dalibora Talajića o njegovoj majci doznajemo zašto je, pored princa Reinera i princeze Grace od Monaca, kleknula samo ispred Marije Callas; koju je uspavanku La Molnar telefonski pjevala svom sinu i kakvi su bili njegovi Božići dok je mama bila na turnejama… I sam glazbenik i vrstan spisatelj, Dalibor Talajić na jedinstven način opisuje svoj doživljaj majčinih interpretacija: „Njezin Requijem bio je gotovo misao, koliko je bio tiho otpjevan. (…) Slijedi glasan finale koji pred sam kraj postaje piramida buke koju orkestar i zbor grade svom svojom snagom i onda na samom vrhu te piramide, upravo se sopran izbori za primat, i iznad svih grmi i jače i trajnije…“

Jagoda Martinčević rekonstruirala je blistavu karijeru Ljiljane Molnar Talajić od odrastanja u Bosanskom Brodu i školovanja u Sarajevu preko preseljenja u Zagreb, osvajanja velikih svjetskih pozornica sve do koncertnih nastupa i pedagoškog rada. 

Nikada uživo nisam čula ljepši sopranski glas. Glas koji je imao djevojačku slatkoću i zrelu dramatičnost u jednoj večeri. Nikad takva piana i takve kozmičke visine koje su se u finalu Aidine Triumf scene prelijevale preko cijelog ansambla, bez obzira bila to Aida u ogromnom prostoru veronske Arene ili u kazališnoj kući. - Jagoda Martinčević

Knjiga „La Molnar“ ilustrirana je fotografijama iz obiteljskog albuma obitelji Talajić, dokumentacija HNK u Zagrebu te velikih medijskih i svjetskih opernih kuća. 

Knjiga sadrži kȯd za pristup linku s opernim arijama objavljenim na dvostrukom CD-u „Veliki hrvatski interpreti – Ljiljana Molnar-Talajić“. 

Dalibor Talajić, rođen je 1972. u Sarajevu, diplomirao je glazbenu umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prije nego što je ostvario svoj san da postane profesionalni crtač stripa, jedanaest godina radio je kao profesor klarineta u glazbenoj školi. Stripove je objavljivao u nekoliko hrvatskih magazina, uključujući legendarni zagrebački fanzin Endem. Za američke izdavače crta od 2005., a od 2009. gotovo ekskluzivno radi za Marvel. Živi i radi u Zagrebu. Aktivist je po pitanju osvještavanja i informiranja društva o problemu autizma. 

Jagoda Martinčević  rođena je 1946. godine u Zagrebu. Diplomirala je povijest glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavala se u Berlinu. Djelovala je u dnevniku Vjesnik 23 godine kao glazbena kritičarka i urednica kulturne rubrike. Bila je zaposlena u Koncertnoj direkciji Zagreb kao voditeljica Muzičkog informativnog centra. Prva je glavna urednica časopisa Cantus Hrvatskog društva skladatelja. Bila je pomoćnica ministra kulture za kazalište, glazbu i film te saborska zastupnica. Danas je u mirovini. Autorica je brojnih monografija hrvatskih glazbenika, radio i tv emisija o glazbi i glazbena kritičarka Jutarnjeg lista.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –