Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anna Ospelt

Istraživanje korijena

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 07/2021.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401188
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uz kuću roditelja Anne Ospelt nalazi se drvo na koje je nekad imao pogled nakladnik Henry Goverts, prijašnji vlasnik kuće. Preko drveta Anna Ospelt stvara vezu s nakladnikom i daje se u potragu za tim izbornim srodnikom. Zatim u djedovoj zatvorenoj štavionici kože istražuje obiteljske tragove, a u botaničkome vrtu korijenje biljaka da bi naposljetku pronašla podanak. Između promatranja prirode i same sebe, između književnoga i botaničkog straživanja, Anna Ospelt skuplja sve na što naiđe, sve što joj pripovijeda prijateljica i zubarska tehničarka, što joj objašnjavaju vrtlar ili profesorica botanike, sve dok se sama ne pretvori u bršljan.

Ovo je istraživanje između promatranja prirode i promatranja sebe. Proučavanje korijena razigrano i dražesno pokazuje kako čovjek prisvaja svijet stvarajući identitet čija sreća nisu korijeni, nego lebdeća isprepletenost s tim svijetom.

"Istraživanje korijena" je tekst koji svojim predivno slikovitim, suptilno ironičnim jezikom veličine podrijetla i nasljeđa, općenito smatrane samorazumljivima, dovodi u lirsku ravnotežu.

Antje Ravik Strubel

Anna Ospelt, rođena 1987. u Vaduzu, studirala je sociologiju, pedagogiju i medijsku kulturu u Baselu. Od 2011. objavljuje kratke priče i pjesme u književnim časopisima i antologijama, 2015. izišla joj je publikacija „Sakupljačka sreća. Sakupljačice i sakupljači u Liechtensteinu. Deset portreta“.

Za "Proučavanje korijena" dobila je stipendiju zaklade Nantesbuch u sklopu Njemačke nagrade za pisanje o prirodi, a bila je i stipendistica Berlinskoga književnog kolokvija (LCB).

Živi u Vaduzu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –