Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Louisa May Alcott

Dječaci gospođe Jo

  • Nakladnik: Iris Illyrica
  • Prijevod: Irena Škarica
  • 08/2021.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538169397
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nakon "Malih žena" (1868.) i "Malih muškaraca" (1871.), iako u teškom zdravstvenom stanju, Louisa May Alcott za svoje je čitatelje uspjela napisati i posljednji nastavak trilogije – "Dječake gospođe Jo" (1886.).U ovoj knjizi čitamo o čaroliji kojom su se nestašni, odrpani siročići prometnuli u vrijedne i čestite mladiće, osobito brižne prema svojim malim prijateljicama, a maštanja gospođe Jo o budućnosti njezine zaigrane vojske bude u čitatelju želju da i sam sazna kamo su se djenuli maleni osobenjaci.

Nadareni glazbenik Nat, nabusiti, ali srčani Dan, hrabri i požrtvovni Emil i ostali dječaci koji su u okrilju Plumfielda rasli, sazrijevali, učili i radili pod paskom brižne ravnateljice Jo i mudrog profesora Bhaera, sada su deset godina stariji. Mnogo se toga promijenilo, ali nježna naklonost i obilje zahvalnosti koju su gajili prema Bhaerovima još uvijek su važan dio njihovih života, a gospođa Jo nastavlja ih pratiti na putu k ostvarenju njihovih snova.

Iako se svesrdno trudila pripremiti ih na sve izazove koji ih čekaju u samostalnom životu, njezini dječaci nisu pošteđeni brodoloma i razočarenja. Neki od njih dobrano će uzdrmati temelje Joine kule u zraku, ali brižnu majku Bhaer ne napušta nada.

U liku brižne majke Bhaer autorica utjelovila beskrajnu majčinsku ljubav i strpljenje kojima se trudi očuvati toplinu i radost obiteljskog doma, a dogodovštinama njezinih mladića zaključuje dirljivu priču o obitelji March, kojoj se generacije i generacije čitatelja već desetljećima vraćaju.

Louisa May Alcott (1832. - 1888.) bila je američka književnica, spisateljica kratkih priča i pjesnikinja najpoznatija po romanima "Male žene" (1868.), "Little Men" (1871.) i "Jo’s Boys" (1886). Odrasla je među mnogim poznatim intelektualcima poput Ralpha Walda Emersona, Nathaniela Hawthornea, Henryja Davida Thoreaua i Henryja Wadsworth Longfellowa. Kritički uspjeh za svoj spisateljski rad počela je dobivati 1860-ih. Na početku karijere ponekad je koristila pseudonim A. M. Barnard, pod kojim je pisala romane za mlade koji su se fokusirali na špijune i osvetu. Umrla je 1888. godine u Bostonu, SAD.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –