Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ingeborg Arvola

Nož iz ognja

  • Nakladnik: Iris Illyrica
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 03/2024.
  • 348 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538169625
  • Cijena: 22.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godina je 1859. i Brita Caisa Seipajærvi, koju je crkva disciplinski kaznila jer je imala aferu s oženjenim muškarcem, navlači skije i sa svoje dvoje djece kreće dugim putem od Finske do Norveške. Njihovo je odredište Bugøynes gdje je more, kažu, prepuno bakalara.

"Nož iz ognja" prvi je naslov iz serije Ruijan rannalla – Pjesme s Arktika, o finskim Kvenima i kraju u kojem žive. Arvolino pisanje evocira miris krvi nakon klanja sobova, okus borovnice, osjećaj hladnoće snijega i topline vatre. Ljubavna priča smještena je u kvensko društvo 1860-ih, gdje su ribolov i rad okosnica svakodnevnog života. Tamošnji ljudi imaju snažnu vjeru u Boga, a jednako tako strastveno vjeruju u praznovjerja. Mnogi sanjaju o Americi, ali većina ih se zadovolji tjednom saunom u malom ribarskom mjestu.

Ingeborg Arvola potanko opisuje glavnu junakinju Britu Caisu, svoju praprabaku, njezino vjerovanje u nadnaravno i sposobnost skrbi za bolesne, poštovanje prema tradiciji, ali i želju za znanjem. U "Nožu iz ognja" Arvola daje glas ljudima izopćenima iz društva, nomadima koji su primorani prilagoditi se nacionalnim zakonima i propisima i ženama koje čekaju povratak muškaraca s mora.


Kamo god sam htjela ići. Svi putovi, sve zvijezde, svi tragovi polarne svjetlosti našli su me kod kuće, svi znakovi, sve što treba protumačiti, sve plavetnilo, svaka močvara, svaka litica, svaki zavoj, svako jezerce. Sve šake koje sam ikad uprljala bile su karta za onoga tko je zna čitati, sve što sam pročitala, svi putovi i raskrižja koja sam pronašla, čak i oni koje nisam razumjela.

Ali ovo vani. More. Ne privlači me. Zatvaram se pred morem.

Ingeborg Arvola norveška je spisateljica koja živi u Oslu, a rođena i odrasla na sjeveru Norveške. Piše prozu za odrasle i za djecu, tekstove za kazalište, a surađivala je kao scenaristica i na vrlo popularnoj dječjoj TV-seriji "Kometkameratene". Prvi je roman "Korellhuset" objavila 1999. godine, a u  svojim djelima nerijetko opisuje kvensku zajednicu iz koje potječe.

Dobitnica je više književnih nagrada (Cappelenprisen 2004. i Havmannsprisen 2008.), a  za roman "Nož iz ognja", objavljen 2022. godine, dobila je nagradu Brage i nagradu Bokhandlerprisen 2022. te je nominiran za nagradu norveških kritičara (Kritikerprisen), mladih kritičara (Ungdommens kritikerpris) 2022. i nagradu Nordijskog vijeća (Nordisk råds litteraturpris) 2023. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –