Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eduardo Galeano

Otvorene vene Latinske Amerike

  • Nakladnik: Iris Illyrica
  • Prijevod: Boris Dumančić
  • 09/2022.
  • 400 str., meki uvez
  • ISBN 9789538169489
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga povijesno-političko-ekonomskih eseja "Otvorene vene Latinske Amerike" Eduarda Galeana objavljena je 1971. godine i odmah je postala obavezno štivo za sve Latinoamerikance i proučavatelje povijesti i kulture Latinske Amerike. Dio je i stručne literature sveučilišnih studija povijesti, antropologije, ekonomije i geografije.

U knjizi Galeano analizira povijest obiju Amerike od prvih europskih doseljenika do razdoblja suvremene Latinske Amerike, opisujući utjecaje europske i kasnije sjevernoameričke ekonomske eksploatacije i političke dominacije. Knjiga je dobila posebno priznanje latinskoameričke književne nagrade Premio Casa de las Américas. Bila je zabranjivana tijekom vojne hunte u Urugvaju (1973. - 1985.) te u Argentini i Čileu, zbog čega je Galeano dugi niz godina živio u egzilu.

Ekskluzivno za ovo izdanje predgovor je napisala slavna čileanska književnica Isabel Allende.

Eduardo Galeano (1940. – 2015.) ugledni je urugvajski književnik, novinar i mislilac te je jedan od najvećih suvremenih latinoameričkih pisaca. Iako je Urugvajac, svojim se političko-filozofskim djelima o Latinskoj Americi prometnuo u glavnog mislioca tog kulturnog kruga. Njegova djela "Otvorene vene Latinske Amerike" (1971.) te "Sjećanje vatre" (1986.) kapitalna su djela latinoameričke kulture i povijesti.Njegov opus dijeli se na socijalno i politički angažirane tekstove te na lirske prozne tekstove, često se poigravajući sa žanrovima.

Najčešće piše o Južnoj Americi, njezinoj povijesti, kolonijalizaciji te problemima s kojima se suočava, ali i o osobnim borbama, idejama, prijateljstvu, ljubavi, prirodi. Njegovi kratki poetski zapisi postali su dio folklora naroda Južne Amerike te se uvijek rado citiraju.

Galeanova djela objavljena su na 20-ak svjetskih jezika te je vlasnik počasnih doktorata brojnih sveučilišta u Kubi, Salvadoru, Meksiku i Argentini. Dobitnik je najprestižnije latinoameričke književne nagrade Premio de las Americas, te nagrade American Book Award, švedske Stig Dagerman te talijanskih nagrada Mare nostrum i Pellegrino Artusi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –