Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Defne Suman

Posuđeno vrijeme

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Maja Tutavac
  • 09/2021.
  • 400 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593426
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Smještena u srce Osmanskog Carstva, u drevni grad Smirnu, ova raskošna priča počinje jedne blage večeri u rujnu 1905. godine u kojoj je na svijet došla njezina misteriozna junakinja, Šeherezada. Gotovo istodobno dok ju je majka omamljena opijumom rađala, u kozmopolitski Izmir iskrcao se lukavi indijski špijun Avinash Pillai, kojega je Britansko Carstvo poslalo u tajnu misiju. Par godina poslije on će u gradu koji ga je očarao svojom ljepotom upoznati Edith Sofiju Lamarck – ljubav svoga života. Upoznati da, ali ne i saznati njezinu dobro čuvanu tajnu, koja će mu ostati nepoznanica sve do dramatična trenutka njihova bijega iz plamtećeg grada. Ali ni tu ovoj tajanstvenoj priči neće biti kraj…

Posuđeno vrijeme“, roman je napučen najrazličitijim likovima, a radnja mu obuhvaća najburnije godine povijesti kozmopolitskog Izmira. U njoj se sudbine četiriju obitelji – levantinske, turske, grčke i armenske – čudesno isprepliću i vijugaju kroz vrijeme, kroz dramatične društvene i političke mijene, tvoreći zanosnu literarnu arabesku. Defne Suman rođena je pripovjedačica, tankoćutna i hrabra. U ovoj gusto tkanoj priči pomno rasvjetljava važne događaje i daje potpuno nov pogled na povijest i kulturu drevnog grada, sve kroz oči svojih nezaboravnih likova.

***

Kad je Smirna u rujnu 1922. godine pretvorena u pepeo, svijet je izgubio jedan od svojih najljepših kozmopolitskih gradova. Defne Suman i Betsy Goksel (prevoditeljica) vratile su je u život u njezinu punom sjaju u ovoj bogatoj priči o ljubavi i gubitku, dajući glas ušutkanima, a glazbu njihovoj povijesti. – Maureen Freely, Chair of PEN, UK

Suman je blistava, prosvijetljena i kreativna žena. Ovaj roman o starom Izmiru i Velikom požaru u Smirni morate pročitati! Pomaže nam da bolje razumijemo mračne dane koje upravo proživljavamo. Uspostavlja paralelu s današnjicom i otvara vrata pitanju koje si postavljamo: Živimo li u ovom trenutku ili također u ´posuđenom vremenu´? – Ayşe Arman, Hürriyet Newspaper

Roman govori o trima ženama koje žive u centru Izmira. […] One žive u Izmiru sa svojim ljubavima, nadama, bolima i radostima. Njihova je sudbina skupljena u šutnji četvrte junakinje. A njezina šutnja šutnja je svih nas. – Yılmaz Murat Bilican, T24 Newspaper

Defne Suman (Istanbul, 1974.) turska je književnica. Odrasla je na otoku Prinkipo. Diplomirala je sociologiju na Sveučilištu Boğazici. Radila je kao učiteljica na Tajlandu i u Laosu, gdje je studirala dalekoistočnu filozofiju i mistične discipline. Nakon toga nastavila je studirati u američkoj državi Oregon. Njezin je književni rad iznimno raznovrstan: okušala se u esejistici, dnevničkim zapisima, putopisima i romanima.

Zbirku putopisa i eseja "Mavi Orman" objavila je 2011. godine, a 2019. izašao je i nastavak te zbirke pod naslovom "Insanlik Hali". Kao autorica i urednica potpisuje i antologiju kratkih priča turskih autora "Evden Kaçmanın Yolları", koju je objavila 2021. Njezin prvi roman, "Saklambaç", o tajanstvenom nestanku mlade žene, izdan je 2014. godine. Roman "Posuđeno vrijeme" (Emanet Zaman), ujedno i prvo njezino djelo prevedeno na engleski jezik, pod naslovom "The Silence of Scheherazade", objavljen je 2016. godine u Turskoj i Grčkoj.

Napisala je još nekoliko romana: "Yaz Sıcağı" (2017.), "Kahvaltı Sofrası" (2018.) te "Yağmur'dan Sonra" 2020. Živi na relaciji između Atene i Istanbula.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –