Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Defne Suman

Za doručkom

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Marko Šapina
  • 02/2023.
  • 344 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594065
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Za doručkom" nas vodi na Prinčevski otok Bujukadu 2017. godine, gdje u ljetnoj rezidenciji Širin Sake, nekoć istaknute slikarice školovane u Parizu i navodne ljubavnice Jean-Paula Sartrea, teku pripreme za proslavu njezina stotog rođendana. Okupljaju se članovi najuže obitelji, s njima je i prijatelj, proslavljeni novinar Burak, dok se obiteljski sluga Sadik-usta brine da proslava prođe u najboljem redu. Klupko tajni vezanih za obiteljsku prošlost i članove kojih više nema muče Širinina unuka Fikreta, koji dan prije proslave misteriozno nestaje…

Ispričan iz četiriju različitih perspektiva, ovaj nas višegeneracijski roman Defne Suman upoznaje s obiteljskim tajnama, ljubavima i traumama, kao i važnim povijesnim događajima. Ti događaji nisu utjecali samo na sudbine onih kojih su se izravno ticali, već i na generacije njihovih potomaka. Prošarano umjetničkim referencijama na glazbu i slikarstvo 20. stoljeća, dirljivo je to putovanje u burnu povijest Turske, koje propituje važnost kolektivnog i individualnog sjećanja.


"Za doručkom" je izvrstan roman na tragu moderne turske književnosti koju su definirali Livaneli i Pamuk. To je dobro napisana knjiga koja nas podsjeća da povijest nije nužno ono što učimo u školi.
Angelos Koutsoukis

Suman otvorena srca sluša i razumije ranjenu geografiju – osobina je to koja se rijetko pronalazi među turskim intelektualcima. Ona propituje uvriježene stavove, i prelijepo pripovijeda.
Derya Beyatli, Yeni Duzen

Očarava čitatelje svojom radnjom, ali ih angažira na dubljoj razini svojim povijesnim i psihološkim detaljima.
Asymptote Journal

Nijansiran roman lijepog tempa, koji predstavlja ansambl pažljivo ocrtanih likova i sveobuhvatan osjećaj mjesta.
The Age

Slika otoka Prinkipo s njegovim kočijama, biciklima, modrim morem koje ga okružuje, rascvjetanim cvijećem i ljubičastim bugenvilijama daje romanu sjajan ton. Pristup povijesti nudi realizam i zagonetku.
Lefki Sarantinou

Defne Suman (Istanbul, 1974.) turska je književnica. Odrasla je na otoku Prinkipo. Diplomirala je sociologiju na Sveučilištu Boğazici. Radila je kao učiteljica na Tajlandu i u Laosu, gdje je studirala dalekoistočnu filozofiju i mistične discipline. Nakon toga nastavila je studirati u američkoj državi Oregon. Njezin je književni rad iznimno raznovrstan: okušala se u esejistici, dnevničkim zapisima, putopisima i romanima.

Zbirku putopisa i eseja "Mavi Orman" objavila je 2011. godine, a 2019. izašao je i nastavak te zbirke pod naslovom "Insanlik Hali". Kao autorica i urednica potpisuje i antologiju kratkih priča turskih autora "Evden Kaçmanın Yolları", koju je objavila 2021. Njezin prvi roman, "Saklambaç", o tajanstvenom nestanku mlade žene, izdan je 2014. godine. Roman "Posuđeno vrijeme" (Emanet Zaman), ujedno i prvo njezino djelo prevedeno na engleski jezik, pod naslovom "The Silence of Scheherazade", objavljen je 2016. godine u Turskoj i Grčkoj.

Napisala je još nekoliko romana: "Yaz Sıcağı" (2017.), "Kahvaltı Sofrası" (2018.) te "Yağmur'dan Sonra" 2020. Živi na relaciji između Atene i Istanbula.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –