Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Amin Maalouf

Porijeklo

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ivana Šojat
  • 10/2021.
  • 520 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555058
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Potječem iz plemena koje oduvijek luta pustinjom svjetskih dimenzija. Naše zemlje su oaze što ih napuštamo kad izvor presuši, naše kuće su šatori prerušeni u kamena zdanja, naše nacionalnosti su pitanje datuma ili brodova. Onkraj generacija, onkraj svih mora, onkraj Babela jezika, povezuje nas samo brujanje jednog imena…“

U ovoj odiseji to je i projekt Amina Maaloufa: pobrati povijest svojih, sagledati njihovo kolektivno sjećanje i uskrsnuti sudbinu tog „plemena“ Maalouf, sudbinu koja ih je iz Libanona razbacala diljem svijeta – sve do Amerike i Kube… U toj pustolovini koja obuhvaća više od jednog stoljeća, autor romana "Stijena Taniosa" priziva mrtve, žive, pretke, duhove; istražuje njihovu legendu; slijedi ih kroz posmrtni hropac Osmanskoga Carstva; promatra tu dijasporu sastavljenu od mistika, slobodnih zidara, profesora, trgovaca, sanjara-poliglota i kozmopolita. Obiteljska odanost prije svega vezana je za libanonsko planinsko selo, a iz toga se mogu razlučiti razne obveze prema obitelji, vjeri, regiji, državi, jeziku, poslu, poeziji i razmišljanju. Maaloufovi su donekle označeni progonstvom kao važnim iskustvom, no to nije bilo samo puki gubitak kuće za kojim se beskrajno žali. Amin Maalouf zna da njihova grozničava krv teče njegovim žilama. A zna i da bi njegov vlastiti životni put bio uzaludan kad svojim pisanjem i srcem ne bi bio vjeran tom blistavom rodoslovlju. 

Autentičan roman? Freska isklesana u samoj povijesti? Obiteljske tajne? Ovo "Porijeklo" je doista veličanstvena založnica. Istodobno je i duga i uzvišena molitva. Ljubavna pjesma posvećena jednoj obitelji koja je zapravo jedina domovina ovom pismu u egzilu. 

Amin Maalouf smatra se jednim od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta, a u svoje romane plete izvanredne priče, miješajući povijesne događaje, romantičnu ljubav, fantaziju i maštu. Ipak, u osnovi svih ovih dobro osmišljenih djela leži duboki element filozofskog i psihološkog istraživanja prirode i stanja suvremenog čovjeka. Rođen u Libanonu 1949. godine, u Francuskoj živi od 1976. Autor je sedam romana: "Léon Afrikanac", "Samarkand", "Vrtovi svjetla", "Prvo stoljeće nakon Béatrice", "Stijena Taniosa" (Nagrada Goncourt 1993.), "Ljestve Levanta" i "Baldassareova plovidba". Objavio je i djela: "Križarski pohodi viđeni očima Arapa", "Pogubni identiteti" te opernu knjižicu "Ljubav izdaleka". Godine 1993. dobio je nagradu Prix Goncourt, kao i nagradu Princa od Austrije 2010. godine za književnost. Član je Francuske akademije. Djela su mu prevedena na trideset sedam jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –