Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christian Axboe Nielsen

Nismo mogli vjerovati… Raspad Jugoslavije 1991 – 1999.

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Dorotea Smešnjak
  • 11/2021.
  • 293 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281457
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Christian Axboe Nielsen na temelju haške i druge povijesne dokumentacije rekonstruira i analizira propast Jugoslavije te politička i vojno-redarstvena zbivanja 1990-ih, kao i kasniji put ove regije prema Europskoj uniji. Njegova iznimno vrijedna knjiga govori o raspadu Jugoslavije i krvavim ratovima koji su uslijedili na području njenih bivših republika iz posve nove perspektive.

Christian Axboe Nielsen danski je povjesničar, bivši analitičar tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i stručni svjedok u nekoliko sudskih procesa MKSJ-a, uključujući i onaj Radovanu Karadžiću. Koristeći  desetke tisuća dokumenata prikupljenih za potrebe MKSJ-a kao ključan korpus izvora, Nielsen rekonstruira slijed događaja koji su doveli do raspada Jugoslavije i rata koji je uslijedio, s posebnim naglaskom na ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su počinjeni tijekom rata.

Ključan fokus ove knjige pritom jest na svjedočanstvima žrtava ratnih zločina. Ova knjiga je utoliko vrijedna što, osim prijeko potrebne perspektive žrtava, vrlo precizno, objektivno, neapologetski opisuje postupke svih uključenih strana i političkih aktera u ratna zbivanja, dajući nužnu uravnoteženu perspektivu zbivanja i odgovornosti.

Knjiga "Nismo mogli vjerovati… Raspad Jugoslavije 1991 – 1999." je u Danskoj, gdje je objavljena 2018. dobila brojne pozitivne recenzije, a nezavisni list Information proglasio ju je najboljom knjigom na ove teme.

Christian Axboe Nielsen (1973.) izvanredni je profesor studija Jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Doktorirao je radom o povijesti Istočne Europe na Sveučilištu Columbia 2002. godine, a ima i diplomu magistra međunarodnih odnosa na Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia.

Radio je kao analitičar na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i na Međunarodnom kaznenom sudu, a bio je i vještak u međunarodnim i domaćim kaznenim te građanskim predmetima, uključujući suđenje Radovanu Karadžiću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –