Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christian Axboe Nielsen

Jugoslavija i politička ubojstva : Povijest i posljedice Titova rata protiv emigracije

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 11/2022.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533139135
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Christian Axboe Nielsen, izvanredni je profesor studija Jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj, početkom 2014. dobio je upit njemačkih vlasti bi li  bio voljan pripremiti stručni izvještaj za kazneni postupak koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodio protiv dvojice visokopozicioniranih bivših dužnosnika jugoslavenske Službe državne bezbednosti, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su navodno bili sudionici u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu u ljeto 1983. godine. Prihvatio je ponudu te je sljedeće dvije godine, do zaključenja slučaja u ljeto 2016. godine, proučavao intrigantan, ali i nesmiljeno zakučast svijet jugoslavenskih obavještajnih operacija, podrobnih dosjea, smicalica i emigrantskih intriga.

Osim relevantne arhivske građe koju je sam prikupio prije, minchenski mu je Sud dao na uvid i druge materijale, tako da je dobio još tisuće i tisuće dodatnih stranica dokumentacije iz raznih arhiva. Na kraju je na temelju svojih dubinskih saznanja napisao vrlo detaljan izvještaj o djelovanju jugoslavenske tajne policije protiv hrvatskih emigrantskih grupa te o tome u postupku svjedočio pred Sudom.

Nakon završetka suđenja dobio je dopuštenje Suda da svoj izvještaj pretoči u knjigu i upotrijebi dobivenu građu. Tako je nastala knjiga "Jugoslavija i politička ubojstva: Povijest i posljedice Titova rata protiv emigracije", jedinstven prikaz tajnog rata koji je UDBA vodila protiv hrvatskih emigranata.

Christian Axboe Nielsen (1973.) izvanredni je profesor studija Jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Doktorirao je radom o povijesti Istočne Europe na Sveučilištu Columbia 2002. godine, a ima i diplomu magistra međunarodnih odnosa na Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia.

Radio je kao analitičar na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i na Međunarodnom kaznenom sudu, a bio je i vještak u međunarodnim i domaćim kaznenim te građanskim predmetima, uključujući suđenje Radovanu Karadžiću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –