Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adonis

Dječak koji trči u sjećanju

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Tatjana Paić-Vukić
  • 10/2021.
  • 185 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513331
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Dječak koji trči u sjećanju" druga je zbirka Adonisove poezije na hrvatskome. Donosi pjesme u slobodnom stihu i prozi koje su odabrane iz osam svezaka njegovih sabranih djela.

Moje se sjećanje spustilo
s krošanja palmi / pozdravljam te
dvojniče moj, dječače što si potonuo na dno moga sjećanja.
Jesi li onaj koji brza u mom bilu ili si plamen?
Pozdravljam te, utvaro prijateljska,
živio si kako te sudbina nosila, mjesec si katkad konjem
a katkad vitezom zvao sunce se s tobom bratimilo, gradilo s tobom
kuću koju si pravio od slame i poput tebe se
igralo šljunkom / kad bi mi sada pružio ruke...

Pjesnik Adonis, pravim imenom Ali Ahmad Said Asbar, rođen je 1930. godine u Kassabinu, planinskome selu blizu Latakije, u sjeverozapadnoj Siriji. Adonis je jedan od predvodnika arapskog modernističkog pokreta u drugoj polovici 20. stoljeća. On odbacuje stegu metra i rime, nadahnjuje se francuskim simbolizmom i nadrealizom, Nietzscheovom filozofijom, mitologijama Bliskoga istoka, islamskim misticizmom i stihovima sirijskoga misaonog pjesnika Abu al-Ala’ al-Ma’arrija iz 11. stoljeća.

Suprotno dominantnim strujanjima arapske književnosti od 60-ih godina 20. stoljeća, obilježenim izravnim političkim i socijalnim angažmanom, on i u stihovima u kojima tematizira goruća pitanja arapskoga svijeta ostaje vjeran svome katkad gotovo neproničnom, hermetičnom poetskom izričaju.

Adonis je objavio dvadesetak zbirki poezije i trinaest knjiga književnopovijesnih i književnokritičkih tekstova. Prevodio je Yvesa Bonnefoya i Saint-John Persea, priređivao antologije arapskog pjesništva i predavao arapsku književnost na sveučilištima u Damasku, Bejrutu, Parizu, Princetonu i Georgetownu. Od 1985. živi u Parizu.

Godine 1997. odlikovan je francuskim Ordenom viteza za umjetnost i književnosti, 2007. dobio Nagradu Bjørnson Norveške akademije za književnost i slobodu izražavanja, a 2011. Goetheovu nagradu za književnost.

Pjesme su mu prevođene na brojne svjetske jezike. Od 1988., kada je Nobelova nagrada za književnost dodijeljena egipatskom romanopiscu Nagibu Mahfuzu, Adonisa svake godine spominju kao sljedećeg laureata iz arapskog svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –