Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Božović

Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 12/2021.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555645
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Ivane Božović "Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu" bavi se nakladničkim profilom dječjega književnika Grigora Viteza, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo kao urednik dječjih i adolescentskih izdanja u zagrebačkom nakladničkom poduzeću Mladost, specijaliziranom za dječju i adolescentsku književnost. Knjiga analizira uredničko djelovanje Grigora Viteza na ukupno trinaest nakladničkih nizova dječje i adolescentske književnosti koje je uređivao u periodu od sredine pedesetih godina 20. stoljeća do smrti, te posebno biblioteku Vjeverica i njezino nakladničko i kulturno značenje u okviru dječje književnosti u tom vremenu. 

Biblioteka Vjeverica, koja je izlazila od 1957. do kasnih devedesetih godina 20. stoljeća, tijekom nekoliko desetljeća izlaženja nametnula se kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, uz jednako relevantan recepcijski i emocionalni doseg u dječjoj čitateljskoj publici. Vjevericu je pokrenuo Grigor Vitez i uređivao je do svoje smrti 1966. godine. Nakon njega uredništvo preuzima Ana Kulušić, koja Vjevericu vodi od 1966. do 1984., a potom Vera Barić, koja uređuje niz od 1984. do 1994. 

Ivana Božović analizira i interpretira tekstualne, paratekstualne, poetičke i ideološke značajke Vjeverice za vrijeme njezinih troje urednika, uključujući i temu upravljanja značenjem, nadzora i cenzure u dječjoj književnosti, te na primjeru ovoga nakladničkog niza pokazuje i razvoj kulturnoga polja hrvatske dječje književnosti u 20. stoljeću.

Iz recenzija: 

Knjiga Ivane Božović predstavlja cjelovito istraživanje nakladničkih nizova namijenjenih djeci i mladima koji su izlazili u zagrebačkoj izdavačkoj kući Mladost, najutjecajnijem nakladniku u području dječjeg nakladništva u Hrvatskoj tijekom dvadesetog stoljeća. Glavni urednik tih izdanja bio je Grigor Vitez, a poslije njegove smrti uređivali su ih njegovi bliski suradnici. Knjiga uključuje analize i interpretacije tekstualnih i paratekstualnih obilježja nakladničkih nizova, analizu uredničkih strategija, statističke analize, tehničke i poetske detalje nakladničkih nizova, kao i njihove bibliografske popise, a bavi se i procesima stvaranja dječje čitateljske publike u hrvatskim i jugoslavenskim okvirima.

— dr. sc. Diana Zalar

Knjiga Ivane Božović bavi se značenjem i utjecajem Biblioteke Vjeverica i još dvanaest drugih nakladničkih nizova za djecu koje je od pedesetih godina dvadesetoga stoljeća pa do smrti uređivao Grigor Vitez, od kojih su neki danas pali u zaborav, a imali su veliko značenje za polje dječje književnosti u to doba. Tragovi Vitezova uredničkog utjecaja na književnu recepciju, profiliranje književnoga ukusa i odgoj mlade čitateljske publike druge polovice dvadesetoga stoljeća prisutni su i danas. Donoseći mnoštvo novih spoznaja o uredničkom, kulturnom, prosvjetnom i umjetničkom angažmanu Grigora Viteza, ovo djelo daje detaljan i obuhvatan pogled na teoriju nakladništva, uredničke strategije, bogatu književnu scenu namijenjenu djeci u razdoblju druge polovice 20. stoljeća i fenomene koji su gradili i usmjeravali čitateljski ukus djece i mladih.

— dr. sc. Dubravka Težak

Ivana Božović rođena je 1982. godine u Zagrebu, gdje je završila Gornjogradsku gimnaziju i diplomirala na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu među 10% najboljih studenata na godini. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je Poslijediplomski doktorski studij kroatistike te je doktorirala u studenom 2015. s temom iz povijesti dječjeg nakladništva. Od rujna 2019. zaposlena je u Osnovnoj školi Rapska u Zagrebu. Radila je kao vanjska suradnica na projektu Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Izabrana je u naslovno nastavno zvanje predavačice u području humanističkih znanosti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje od 2018. radi kao vanjska suradnica na kolegiju Suvremene književne teorije u dječjoj književnosti. Članica je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK). Objavila je više znanstvenih i stručnih radova iz područja hrvatske dječje književnosti i Povijesti i teorije hrvatskoga stripa te je izlagala na više međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Živi u Zagrebu sa suprugom i djecom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –