Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Stopić

Revolucionari, revizionisti, dogmatičari, pseta i luđaci : Kina i Jugoslavija od 1948. do 1971.

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 07/2022.
  • 323 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281631
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tijekom prvih dvadeset pet godina Hladnog rata, Jugoslavija i Kina stajale su na suprotnim stranama iste ideologije. Pripadale su skupu socijalističkih zemalja, ali se, s izuzetkom trogodišnje stanke sredinom pedesetih, nisu nimalo smatrale “bratskim” ili “prijateljskim” zemljama. Iako su događaji koji su okruživali ove dvije zemlje u prvim godinama Hladnog rata na sličan način odredili njihove njihove osnovne stavove prema razvoju socijalizma, te shodno tomu i uloge koje su bile (samo)pozvane igrati na međunarodnoj sceni, sukob Tita i Staljina 1948, kao i kasnije odbijanje Jugoslavije da se u potpunosti vrati pod okrilje i vodstvo Sovjetskog Saveza, de facto je Kinu i Jugoslaviju učinilo neprijateljima.

Nemogućnost usklađivanja kineskih i jugoslavenskih postavki o tome što bi socijalizam i komunizam trebali biti te kako bi se trebali razvijati, s jedne strane značajno pojačanih smjernicama maoističke misli, a s druge jugoslavenskom verzijom “aktivne miroljubive koegzistencije”, krajem pedesetih i početkom šezdesetih doveo je do potpunog raspada ikakve mogućnosti njihova međusobnog razumijevanja. (…) Primarni cilj knjige jest predstaviti odnose između Jugoslavije i Kine, njihove sukobe i rijetke trenutke suradnje u sferama zajedništva socijalističkih zemalja, svijeta Azije, Afrike i Latinske Amerike, tzv. Trećeg svijeta te UN-a.

(Iz: Uvod: revizionisti i dogmatičari ili samo neshvaćeni drugovi, Zvonimir Stopić)


"Revolucionari, revizionisti, dogmatičari, pseta i luđaci" - knjiga o Kini i Jugoslaviji Zvonimira Stopića, vjerojatno je prva knjiga hrvatskog povjesničara, koji je doktorirao u Kini i koji je čitao kineske dokumente. Stopić na temelju zapadne, naše i kineske građe progovara o Jugoslaviji, što znači i o Hrvatskoj, od 1948. do 1971. godine. Knjiga se pojavljuje ne samo desetljećima nakon što više nema Jugoslavije, već i u trenutku kada nestaje međunarodni poredak unutar kojega je Kina najprije bila izolirana, a onda, nakon ulaska u Ujedinjene nacije 1971, postupno postala najvažniji korisnik sustava koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata.

(Iz predgovora Tvrtka Jakovine, Što je danas Kina i što o Kini nekad trebaju znati mali narodi?)

Zvonimir Stopić, povjesničar; završio studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na Sveučilištu u Ljubljani, na Sveučilištu za jezik i kulturu u Pekingu te Luxembourg School of Business (LSB). Doktorirao je 2018. godine na Sveučilištu Capital Normal (CNU) u Pekingu.

S Goranom Đurđevićem je 2001. godine objavio knjigu “Svila, zmajevi i papir – kineska civilizacija, kultura, arheologija i povijest”.

Od 2015. godine radi kao pomoćnik ravnatelja CNU-ovog Centra za studij civilizacija, a od 2019. zaposlen je i kao docent na CNU-ovom Odsjeku za globalnu povijest. Od 2020. do 2022. surađivao je s China-CEE institutom. U Hrvatskoj surađuje sa Zagrebačkom školom za ekonomiju i management (ZŠEM), u sklopu koje koordinira CroAsia institut.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –