Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kasimma

Portret za dar-mar

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 10/2022.
  • 205 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514475
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka priča "Portret za dar-mar" nigerijske spisateljice Kasimme prikazuje život u začudnoj svevremenskoj perspektivi koja supostavlja povijesnu tradiciju, mitologiju i običaje nigerijskog naroda Ibo uz sliku suvremene Nigerije, najmnogoljudnije afričke zemlje koju je već minula panika postkolonijalnog pustošenja prirodnih resursa i ponižavanja, te je zapala u duboku ekonomsku i političku depresiju. Zemlja je to i neriješenih nacionalnih sukoba i posljedica bolnog građanskog rata od prije pedesetak godina te zemlja u kojoj se žene i dalje moraju opravdavati za svaki slobodan izbor.

Kasimma moćno, suvereno i originalno gradi svaku priču posežući za žargonom nigerijske ulice, običnih ljudi i uplašenih i zbunjenih mladih žena i muškaraca koji prirodno streme ljubavi i povjerenju, a zauzvrat dobivaju mržnju i razočaranje. Zbirka predstavlja oštricu suvremene zapadnoafričke proze, koja zasijeca duboko u registre nesvjesnog i aludira kako na neuralgične točke ljudskog karaktera tako i na istaknute kote na karti jezika koje pokušavamo dosegnuti u svakom pokušaju da komuniciramo.

Kasimmine nas priče bez napora uvlače u mračne, zavodljive i očaravajuće prostore u kojima se dodiruju mistične nigerijske tradicije i naša nadasve neobična suvremenost.

Kasimma potječe iz Achine u Igbolandu u Nigeriji. Pohađala je radionice kreativnog pisanja na kojima su podučavali Chimamanda Ngozi Adichie, Chigozie Obioma, Christopher Merrill i Dami Ajayi te je sudjelovala u rezidencijama pisaca diljem Afrike, Azije i Europe. Njezini su se radovi pojavljivali u brojnim književnim časopisima, uključujući „Jellyfish Review“, „The Puritan“, „The Native Skin“ i „Cinnabar Moth Anthology“. Prvu zbirku priča „All Shades of Iberibe“ objavila je 2021. godine, kada je i započela rad na doktoratu iz zapadnoafričke književnosti na Sveučilištu u Lexingtonu u SAD-u. Uz doktorat, dovršava i svoj prvi roman. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Wole Soyinka Kasimmu smatra jednim od najzanimljivijih glasova suvremene nigerijske proze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –