Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ocean Vuong

Noćno nebo s izlaznim ranama

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Lora Tomaš
  • 02/2023.
  • 104 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594089
  • Cijena: 20.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

TORZO OD ZRAKA

Pretpostavimo da doista promijeniš svoj život.
& tijelo nije tek

djelić noći – ispečaćen
modricama. Pretpostavimo da se probudiš

& namjesto svoje sjene nađeš
crna vuka. Dječak, prekrasan

& nestao. Pa nožem navališ
na zid. Rezbariš & rezbariš

dok se ne ukaže zlatnik svjetla
& uspije ti, konačno,

poviriti u sreću. Oko što te
gleda s druge strane –

i čeka.

 

Čitanje Vuonga nalik je na promatranje ribe kako se kreće: on upravlja raznolikim strujama engleskog snažnom intuicijom... Njegovi su stihovi istodobno dugi i kratki, njegov pristup i narativan i lirski, njegova dikcija stroga i nonšalantna. Gledajući izvana, Vuong je skrojio poeziju inkluzije.
The New Yorker

Kao što egzilantska književnost pokazuje, povijesna tradicija nasilja i potencijalno nasilje u sadašnjosti kod prognanika stvaraju atmosferu straha i sumnje, lišavajući ih mogućnosti 'potpunog' iskustva. Vuongov je osnovni doprinos u "Noćnom nebu" s izlaznim ranama odupiranje sklonosti da strah definira život prognanika.
Los Angeles Review of Books

Snažan emocionalni prizvuk ovih pjesama izvire iz iskrenosti i otvorenosti gospodina Vuonga te iz njegove sposobnosti da uhvati određene trenutke u vremenu fotografskom oštrinom i osjećajem za prolaznost svega zemaljskoga.
The New York Times

U Vuongovu Noćnom nebu ulazne i izlazne rane stvarne su, razderane pucnjem i ‘neispaljenim’ riječima, ali njegove pjesme inzistiraju na tome da se možemo iscijeliti zanosom.
San Francisco Chronicle

Ocean Vuong (Saigon, 1988.) američki je pisac vijetnamskoga podrijetla. Autor je iznimno pohvaljene zbirke "Night Sky With Exit Wounds", a dobitnik prestižnih nagrada poput: Whiting Award, Forward Prize for Best First Collection i T. S. Elliot Prize. Njegovi su radovi objavljivani u tiskovinama kao što su Harper's, New York Times, New Yorker, Nation, New Republic ili Atlantic. Živi i radi u Northamptonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. "Na zemlji smo nakratko predivni" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –