Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ocean Vuong

Na zemlji smo nakratko predivni

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 09/2020.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593013
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dopusti mi da započnem iznova, napisat će Mali Pas, mladić u svojim dvadesetima, u prvome retku svojega pisma nepismenoj majci, koja ga nikada neće moći pročitati. Dodjeljujući svim čitateljima ulogu neposrednih svjedoka intimne ispovijesti, osim majci samoj, Mali Pas kreće s brutalnom pričom o identitetu, odrastanju, muževnosti i ljubavi. Iskustvima koja će bez ograda podijeliti sa svima – jasno određenima podrijetlom i seksualnošću, ali i poviješću jedne obitelji koja je imigrirala iz Vijetnama u SAD – bacit će svjetlo na životne priče mnogih pripadnika radničke klase u Americi, pritom postavljajući bitno pitanje: kako ćemo preživjeti na ovome svijetu a da nikad ne zaboravimo tko smo? 

Odnos između majke i sina rijetko je ispisan s tako mučnom težinom, u čijoj podlozi jarko sjaje trenuci neizmjerne nježnosti i empatije. Ocean Vuong nesvakidašnjom, lirski i metaforički bogatom prozom daje oštar pogled na američku svakodnevicu, uronjenu u nasilje, traumu i ovisnost, ali donosi i snažan uvid u vijetnamsku kulturu, najjače utjelovljenu u ženskim figurama svoje obitelji. Ljepotu na zemlji o kojoj piše, a koja postoji tek nakratko, nemoguće je zaboraviti. 

Iz medija:

Sirov i vatren skok u fikciju jednog od najdarovitijih pjesnika današnjice. – Kirkus 

Knjiga sadrži poetsku gustoću koja je istodobno eliptična i nepokolebljiva u pogledu,  riječ je o svjedočanstvu beskrajno komplicirane dinamike štete. – The Guardian

Vuong je strašno darovit promatrač, poticajan i rijetko manje od odličan. – The New York Times

Izranjavano, veličanstveno ljubavno pismo, napisano samo da nikad ne bi bilo poslano. –Marlon James

Ovo je jedan od najboljih romana koje sam ikada pročitao. Ocean Vuong je profesionalac. Ova knjiga je remek-djelo. – Tommy Orange

Ocean Vuong (Saigon, 1988.) američki je pisac vijetnamskoga podrijetla. Autor je iznimno pohvaljene zbirke "Night Sky With Exit Wounds", a dobitnik prestižnih nagrada poput: Whiting Award, Forward Prize for Best First Collection i T. S. Elliot Prize. Njegovi su radovi objavljivani u tiskovinama kao što su Harper's, New York Times, New Yorker, Nation, New Republic ili Atlantic. Živi i radi u Northamptonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. "Na zemlji smo nakratko predivni" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –