Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alena Mornštajnová

Studeni

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sanja Milićević Armada
  • 11/2023.
  • 256 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594546
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Studeni“ je dramatičan roman o običnoj češkoj obitelji kojoj se život odjednom stubokom mijenja. U zimsko svitanje 1989. godine mladi bračni par, Marie i Joska Hajný, uhićen je zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv režima. Djeca ostaju bez roditelja; Joska nestaje bez traga, a Marie je osuđena na dvadesetogodišnju robiju… I premda je vjerojatnost da svoju djecu vidi kako odrastaju iznimno mala, Marie ipak ne gubi nadu. S druge je strane djevojčica Magdalena, koja završava u domu za djecu, strogoj ustanovi zatvorenog tipa u kojoj se odgajaju novi komunistički kadrovi. Jednoga se dana njihove sudbine ukrštaju…

Vodeća češka autorica Alena Mornštajnová napisala je još jednu dirljivu obiteljsku priču, kakvu smo i iščekivali. Ovaj se put, međutim, odvažila na distopijski okvir, propitujući što se moglo dogoditi u njezinoj domovini da je ključne 1989. Češka ostala iza željezne zavjese. Ideološki okvir ovoga romana u vještim rukama Mornštajnove samo je podloga za snažne ženske likove u kojima tinja neutaživa želja za slobodom.

Iz medija:

Studeni je kombinacija melodramatski prikazane distopijske priče o obitelji razorenoj diktaturom, koja podsjeća na slične radove, primjerice, Margaret Atwood, i prilično izravne ‘ekstrapolacije’ nekih poznatih obilježja komunističkog totalitarizma, iako isključujući geopolitičke i civilizacijske promjene na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.
Josef Chuchma, Respekt

Ono što čitatelja od samog početka najviše uznemirava u ovoj priči jest koliko je blizu stvarnosti. Uostalom, autorica u svom prologu zlokobno kaže da se ‘sve što je ovdje napisano jednom negdje dogodilo, a još uvijek se događa drugdje u svijetu᾿.
Radim Kopáč, Lidové noviny

Aleni Mornštajnovoj u svim knjigama moram priznati veliku osjetljivost (ne preosjetljivost), odsutnost patetike i savršeno pripovijedanje. Ona posjeduje jedinstven dar za pisanje. (…) Studenome ništa ne nedostaje i nema viškova… To je prekrasan roman.
Zdeněk Svoboda, Krajské listy

Alena Mornštajnová (1963., Valašské Meziříčí) češka je spisateljica, prevoditeljica i profesorica engleskog jezika. Trenutno je najprodavanija spisateljica u Češkoj. Autorica je pet uspješnih knjiga i za svoj debitantski roman "Slepá mapa" (2013.), koji je napisala s 50 godina, bila je u užemu izboru za nagradu „Češka knjiga“ 2014. godine. Nakon toga izdala je roman "Hotýlek" (2015.) godine i roman "Hana" (2017.) koji je požeo najveći uspjeh i postao veliki hit na društvenim mrežama. Za roman je nagrađena dvjema nagradama: „Češkom knjigom“ (2017., u kategorijama Glavna nagrada i Studentska nagrada) i nagradom „Databáze knih“ (u kategorijama Knjiga godine i Nova knjiga 2017.).

Njezina su djela prodana u 230 000 primjeraka i prevedena na 12 jezika. Prava za film prodana su produkcijskoj tvrtki Happy Celluloid. Njezin novi roman "Tihe godine" (Tiché roky, 2019.) intimna je obiteljska drama, a prodan je u 35 000 primjeraka u vrlo kratkome roku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –