Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jan Terlouw

Kralj Katorije

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Radovan Lučić
  • 03/2024.
  • 152 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533514802
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sedamnaestogodišnji Stah sanja o tome da postane kralj Katorije. Stari dobri kralj umro je prije sedamnaest godina, a nasljednik još uvijek nije pronađen. Šest ministara koji – privremeno – upravljaju zemljom, daju Stahu sedam zadataka. Ako Stah uspije ispuniti sve zadatke, postat će novi kralj Katorije. Ali traže li ministri zapravo novog kralja?

"Kralj Katorije" Jana Terlouwa smatra se najboljom nizozemskom dječjom knjigom 20. stoljeća i ekraniziran je 2012 u nizozemsko-talijanskoj koprodukciji.

Jan Terlouw, rođen 15. studenog 1931. godine, radio je u svojoj struci kao atomski fizičar dok 1970. godine nije odlučio aktivno se baviti politikom. Kao član socijalno-liberalne stranke “Demokrati 66” (D66) postaje zastupnik u parlamentu, a između ostaloga obnaša dužnosti ministra gospodarstva, vicepremijera i kraljičina povjerenika. Svoju spisateljsku karijeru započeo je tako što je, na nagovor supruge, zapisivao priče koje je svake večeri pričao djeci prije spavanja.

Bavljenje politikom prepoznaje se i u njegovu književnom radu u kojem se suptilno zagovaraju demokracija, sloboda govora, liberalizam i antiekstremizam. Njegovi junaci su inventivni mladi ljudi koji tim temama pristupaju na originalan način te zaključuju da je kritičko razmišljanje najvažnije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –