Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Washington Irving

Priče iz Alhambre

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Dado Čakalo
  • 05/2024.
  • 352 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532594744
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nadaleko poznato djelo slavna američkog pisca, biografa i povjesničara Washingtona Irvinga, "Priče iz Alhambre", proslavile su ne samo istoimenu, drevnu palaču nego i cijelu veličanstvenu Andaluziju. Nadahnute su Irvingovim diplomatskim boravkom u Španjolskoj u prvoj polovici 19. st., kada mu se otvorila mogućnost putovanja pitoresknim, mitskim andaluzijskim prostorom, u kojem je na svakom kamenu vidljiv sraz španjolskih i maurskih utjecaja.

Tijekom proljeća i ljeta 1829. on dobiva dozvolu boravka u maurskoj citadeli Alhambri, čije se crvene zidine uzdižu ponad znamenite Granade, a koju je autor s pravom prozvao „jednim od najčudesnijih, najromantičnijih i najljupkijih mjesta na kugli zemaljskoj“.


Ova bogata zbirka, u kojoj se vješto isprepliću povijesni događaji i slikoviti zapisi, oslanja se na španjolski i maurski folklor, povijest, vodiče i anegdote koje je nadahnuti Irving skupio družeći se s tamošnjim pukom. Riječ je o iznimno šarmantnu i zavodljivu štivu koje će svakog putnika namjernika nagnati da krene autorovim stopama.

Washington Irving (1783. – 1859.) američki je pisac, esejist, biograf, povjesničar i diplomat u ranom razdoblju 19. stoljeća. Rođen je i odrastao u New Yorku. Pisanjem se počeo baviti u mladosti, a potpisivao se različitim pseudonimima.

Najznačajnija djela kojima je stekao popularnost su "A History of New-York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty" (1809.) i "The Sketch Book of Geoffrey Crayon" (1819.–20.). U dva je navrata boravio u Španjolskoj kao diplomat: 1826. – 1832. i 1842. – 1846. Tada su, potpisana pravim imenom, nastala njegova povijesna djela o Španjolskoj iz 15. stoljeća, u kojima se bavio Kolumbom, Alhambrom te odnosom Španjolaca i Maura.

Nakon povratka u Ameriku pisao je putopise, djela o povijesti SAD-a te biografije povijesnih ličnosti: Olivera Goldsmitha, Muhameda i Georgea Washingtona. Na njegov su stil utjecali engleski esejisti 18. st., a sam je, kao vrstan pripovjedač, utro put američkomu romantizmu polovicom 19. st. Cijenjen u Americi i Velikoj Britaniji, zalagao se za pisanje kao samostalno i legitimno zanimanje te jačanje zakona o zaštiti autorskih prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –