Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dimitrije Popović

Žensko tijelo u ogledalu slike : Od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2024.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533557786
  • Cijena: 27.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na pomno odabranim primjerima Dimitrije Popović pokušava odgovoriti na ključno pitanje: zašto je akt kamen kušnje za svakoga slikara i zašto je tako produktivan pokretač umjetničke kreacije. Prateći različite prikaze ženskog tijela kroz vrijeme, autor u knjizi "Žensko tijelo u ogledalu slike: Od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline" ispisuje pravu malu povijest slikarstva od renesanse do danas.

- Krešimir Nemec


U knjizi "Žensko tijelo u ogledalu slike: od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline", Dimitrije Popović na inovativan, vrlo analitičan i posve originalan način progovara o ženskom tijelu kao stoljećima prisutnom motivu u djelima svjetskih umjetnika referirajući se i na svoja likovna djela s istim motivom. Ono što ovo djelo čini vrijednim i posebnim autorovi su opisi odabranih autora i njihovih djela, od opisa načina na koji je djelo slikano, do kromatske analize, a sve u funkciji dočaravanja apstraktnog osjećaja koji pobuđuje žensko tijelo, jasno ističući razliku izmedu prirodne i umjetničke ljepote. Umjetnička je ljepota „uzvišenija” jer je rođena iz duha, za razliku od oponašanja prirode, odnosno njena „pukog odraza u ogledalu”.

- Mikica Maštrović

Dimitrije Popović, slikar, kipar, grafičar i pisac (Cetinje, 1951). Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Osebujnom crtačkom i slikarskom vještinom bilježi neobične figuralne kompozicije i likove. Pokazuje naglašenu sklonost istraživanju i destrukciji ljudskoga tijela, afektu te spajanju proturječnosti (erotskih tema s kristološkima, nadrealnih s klasičnima). Svoj je opus ostvario u ciklusima (Kukci, 1972–74; Mitološki motivi, 1977–78; Erotika, 1979–80; Corpus Mysticum, 1984–86; Marilyn Monroe, 1990; Hommage à Dalí, 2004). Autor je velikoga broja grafičkih mapa. Od kraja 1980-ih bavi se skulpturom, koju izvodi pretežito u bronci. Dosad je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. 

Objavio je knjige "Veronikin rubac" (1996.), "Smrt u slikarstvu" (2001.), "Priče iz Arkadije" (2005.), "Corpus Mysticum" (2007.), "Raspeće strasti" (2008.), "Blud i svetost" (2010.), "Smrt Danila Kiša" (2011.), "Luča Njegoševe noći" (Zagreb, 2012.), "Proces Kafkinoga Preobražaja" (2013.), "Ljubičasto ogledalo" (2015.), "Eros, krv i svetost" (2017.), "Uokvirene riječi i Labirinti sjećanja" (2018.), "Mit o ženi" (2020.) i "Likovni zapisi u doba korone" (2021.). Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –