Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavao Pavličić

Ćao-mjao : Uvod u fenomenologiju hrvatske mahnitosti

  • Nakladnik: Umjetnička organizacija Lađa od vode
  • 05/2024.
  • 168 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535071952
  • Cijena: 16.00 eur
  • Kupi knjigu kod nakladnika!
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pavao Pavličić poznat je čitateljima prije svega kao romanopisac i novelist, a kako je mnogo pisao za novine mnogi ga pamte i kao feljtonista. Svi oni  koje će ovih devet tekstova, objavljenih u knjizi "Ćao-mjao", na aktualne kulturno-političke teme iznenaditi, trebali bi prvo pročitati njegovu raniju knjigu "Rukoljub" pa će vidjeti da je zapravo riječ o kontinuitetu njegova izravnog i neuvijenog, ali trezvenog propitivanja neuralgičnih mjesta hrvatske kulture i društva u cjelini.

Od tekstova uključenih u ovu knjigu svojedobno je veliku pažnju izazvao napis 'Prijedlog za ukinuće hrvatske književnosti' (2013.). Sličnu satiričnu i polemičnu notu ima i ostalih osam tekstova. "Ćao-mjao" pripada ne samo među kritički najoštrije nego i među najvažnije Pavličićeve esejističke knjige uopće. Pritom nedvojbeno pripada i u vrh novomilenijske hrvatske kritičke esejistike uopće, i to ne samo zbog tema koje otvara nego i zbog specifičnog stila kojim je pisana. Naime, knjige poput ove rijetko se javljaju: izrazito je kritična ali i pristojna, oštra i dobrohotna, sveobuhvatna i konkretna, višeslojna i čitljiva. Takve knjige mogu napisati samo pisci i mislioci najvišeg kalibra, ali i pod uvjetom da žele dobro svojoj kulturi i domovini.

Mario Kolar

Pavao Pavličić (1946) hrvatski je književnik koji piše za odrasle i djecu. Od 1965. do 1969. u Zagrebu je studirao komparativnu književnost i talijanski jezik s književnošću. Od 1970. asistent je na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao 1974. tezom "Sesta rima u hrvatskoj književnosti". Od 1975. je docent, od 1980. izvanredni, a od 1985. redoviti profesor.

Vodio kolegije iz poredbene povijesti hrvatske književnosti te iz teorije književnosti i metrike. Na području književne povijesti najviše se bavio barokom i manirizmom, a kao versolog semantikom stiha. Objavio i više interpretacija iz starije i novije hrvatske lirike.

Pavao Pavličić je danas najproduktivniji hrvatski prozaik s preko stotinu objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Prve je prozne radove objavio 1968. godine, a prvu knjigu "Lađa od vode" 1972. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –