Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Pauković

Što s komunizmom? : Politike povijesti i kultura sjećanja na komunističke zločine u Europskoj uniji i Hrvatskoj

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 06/2024.
  • 246 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870182
  • Cijena: 28.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjizi Davora Paukovića "Što s komunizmom?: Politike povijesti i kultura sjećanja na komunističke zločine u Europskoj uniji i Hrvatskoj" glavni je cilj prikazati kolektivno sjećanje na komunističke zločine na razini Europske unije i Hrvatske. To je primarno učinjeno kroz analizu politikâ povijesti i normativnih rješenja, posebno na razini Europske unije.

Problem suočavanja s traumatičnim iskustvima iz recentne prošlosti izazov je za svako društvo. U europskom kontekstu to je prije svega totalitarno i autoritarno nasljeđe 20. stoljeća te strahote i stradanja u svjetskim ratovima. U državama proizašlim iz bivše Jugoslavije treba dodati i krvavi raspad te države devedesetih godina. U tom kontekstu države proizašle iz raspada Jugoslavije suočene su s procesuiranjem vrlo kompleksnog povijesnog nasljeđa koje je u prijašnjim razdobljima i režimima na različite načine interpretirano. Prema tome, izazov nije samo odnos prema najnovijim događajima iz devedesetih, već i valorizacija strašnog nasilja Drugog svjetskog rata i socijalističkog/komunističkog nasljeđa.

Koliko povijesti društvo može podnijeti i u kojoj mjeri se u kratkom razdoblju društvo može za duži rok pozicionirati u odnosu na traumatična razdoblja pitanje je na koje nema jednostavnog odgovora. U tom smislu pokazuje se točnom Churchillova tvrdnja da „Balkan proizvodi više povijesti nego što je može konzumirati“, što je posebno eskaliralo u vrijeme raspada Jugoslavije i ratova devedesetima.


Knjiga  na izrazito pregledan i sveobuhvatan način daje uvid u procese formiranja politike povijesti i kulture sjećanja na komunističke zločine u tri desetljeća neovisne Hrvatske, kao i u procesu formiranja politike suočavanja Europske unije s nasljeđem zločina komunizma.

Stevo Đurašković

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –