Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alan Wilson Watts

Što je zen/Što je tao

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Dijana Šobota
  • 03/2008.
  • 134 str., meki uvez
  • ISBN 9789532570878
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi «Što je zen/Što je tao», Alan Watts jedan je od najuglednijih tumača istočnjačke misli na Zapadu, iznosi rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja. Njegova su objašnjenja ključnih termina i ideja taoa i zena vrlo živopisna.

Zen je metoda ponovnog otkrivanja iskustva života. Potječe iz Indije i Kine, a na Zapad je došao posredstvom Japana, i iako je jedan od oblika mahayana budizma, on nije religija u uobičajenom smislu riječi. Cilj je zena proizvesti transfor­maciju svijesti, probuditi nas iz svijeta snova i beskrajnih misli da bismo iskusili život onakvim kakav jest u ovom trenutku.

Zen ne može biti uistinu podučavan, ali se može prenosi­ti seansama kontemplacije ili meditacije, koje se nazivaju zazen, i kroz dijaloge između učenika i učitelja, sanzen. U dijalogu koji vode učenik i zen majstor, učenik nailazi na prepreke razumijevanju, a učitelj upućuje, ali ne tako da odgovor bude očigledan.

Tao pruža uvid u istinsku vlastitu vrijednost kao osobe slobodne volje uklopljene u vječno promjenjive obrasce svijeta prirode, a učenjem o zenu i zen meditacijom može se postići veće uživanje u svakom trenutku našeg života.

Alan Watts rodio se u Engleskoj 1915. godine. Već u šesna­estoj godini pisao je eseje za časopis Budističke lože u Lon­donu, a u idućih je četrdesetak godina stekao ugled najista­knutijeg tumača istočnjačke filozofije na Zapadu. Stvorio je milijunsku publiku koja je primala pravo bogatstvo kroz njegove knjige, snimke, nastupe u radijskim i televizijskim emisijama, i kroz javna predavanja. Postao je nadaleko po­znat po tekstovima o zenu i po knjizi «The Book: On the Taboo Against Knowing Who You Are» («O tabuu koji nam priječi da saznamo tko smo»).

Watts je napisao više od dvadeset pet knjiga, odr­žao na stotine predavanja i seminara, stvarajući tako osob­nu filozofiju, koju je iskreno i s radošću dijelio sa svojim či­tateljima i s onima koji su ga slušali diljem svijeta. Njegovo djelo predstavlja model individualnosti i izražavanja vlastite osobnosti, s kakvim se malo koji filozof može mjeriti.

Godine 1938. Watts je došao u Sjedinjene Države, gdje je magistrirao teologiju na Seabury-Western teološkom sje­meništu. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je biskupski kapelan na Sveučilištu Northwestern, a bio je korisnik sti­pendija Sveučilišta Harward i Zaklade Bollingen. Postao je profesor i dekan Američke akademije za azijske studije u San Franciscu i stalno je predavao i putovao.

Alan Watts je u kasnoj životnoj dobi predstavio niz semi­nara pod nazivom «Zen ponovno promišljen».Njegovi govori odražavaju čitav život intenzivnog učenja i blistave učenosti, a zatim mnoge godine zazena, prakse zen meditacije. Uživao je u svim oblicima zen prakse, od zazena preko kaligrafije do ceremonije čaja. U praksi je provodio ono što je propovijedao - a kroz život se iz marljivog uče­njaka razvio u veseo i spontan slobodan duh koji je volio smijeh, život i zen meditaciju.

Zašto prakticirati zen? Alan Watts tvrdi da je on to činio iz čistog užitka - a zatim nam je pokazao kako se učenjem i zen meditacijom mogu postići mnogo veći užici u svakom trenutku našeg života.

Umro je 1973. godine u svom domu u sjevernoj Kaliforniji, ostavivši iza sebe drugu suprugu i sedmero djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –