Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonathan Fenby

Povijest suvremene Kine : propast i uzdizanje velike sile, 1850. - 2008.

  • Nakladnik: Sandorf
  • 08/2008.
  • 768 str., meki uvez
  • ISBN 9789535528418
  • Cijena: 260.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga engle­skog povjesničara i sinologa Jonathana Fenbyja predstavlja prvu sintezu moderne kineske povijesti na hrvatskom jeziku, a kronološki prati razvoj kineske povijesti od početka propasti carstva i opijumskih ratova, preko uspostave republike i japanske okupacije u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, sve do dolaska Komunističke partije na vlast.

Fenby je prikazao posljednjih 150 godina kineske povijesti, temeljivši knjigu dobrim dijelom i na vlastitom poznavanju kineskog društva i prilika, budući je godinama radio na mjestu glavnog urednika najvećih dnevnih novina u Hong Kongu.
 

***

Kina je u drugu polovicu devetnaestog stoljeća ušla kao azijski bolesnik, uzdrmana stalnim pobunama i prirodnim katastrofama velikih razmjera, u sjeni zastarjelog carskog sustava koji je, ostavivši slavne dane daleko iza sebe, nije mogao zaštititi od poniženja uzrokovanih neobranjivim stranim invazijama. Karl Marx je njenu tadašnju situaciju skorašnjeg raspada opisao kao "mumiju brižljivo čuvanu u hermetički zatvorenom lijesu".
 
Prva polovica dvadesetog stoljeća bila je još gora. Republikom, koja je nadomjestila carstvo, vladali su lokalni vojskovođe, da bi zatim nastupila mlitava diktatura nakon koje je uslijedila četrnaestogodišnja japanska invazija koja je za posljedicu imala masovno pustošenje i pogibiju. Zatim dolaze četiri godine građanskog rata iz kojih se rađa tridesetogodišnja, nepredvidiva i nasilna vladavina Mao Zedonga koji je iza sebe ostavio dugačak popis propalih eksperimenata, epidemija gladi i masovnih čistki u kojima su ubijene desetine milijuna ljudi, a čiji je vrhunac bila noćna mora zvana Kulturna revolucija.
 
U 21. stoljeće Narodna Republika Kina (NRK) ulazi kao velika svjetska sila, doživljava ekonomsku eksploziju i odvažno vjeruje kako se približava trenutak kada će na svjetskoj pozornici parirati Sjedinjenim Državama. Kako su njeni dosadašnji rezultati od početka ekonomske reforme 1978. već ništa manje nego spektakularni, može se reći da će se ta tendencija i nastaviti; jednako tako, ako se Kina nađe u nevolji, čitav će svijet osjećati posljedice...

( autor )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –