Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Woody Allen

Puka anarhija

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Nada Šoljan, Maja Šoljan, Sabine Marić
  • 11/2008.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789537056605
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Paralelno sa svojom filmskom karijerom Woody Allen je i uspješan pisac koji je do sada objavio zavidan broj kratkih proza, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

U zadnjoj objavljenoj knjizi kratkih proza "Puka anarhija" ( 2007.) Allen ostaje vjeran osjećaju svijeta kojeg je neumorno prikazivao u gotovo svim svojim filmovima. Svi likovi njegovih kratkih proza (zbirka se sastoji od osamnaest priča) uronjeni su  apsurd vremena u kojem živimo. Na bruleskan način, od sasvim monokordnog pripovijedanja do apsurdnih komičnih skečeva Allen opisuje nove načine ponašanja iznikle iz novog načina života čovjeka 21. stoljeća.

Ništa kao tjeskoba ne može dati bolji opis realnosti. Kad tome dodamo sklonost izrugivanju svodeći stvari na apsurd i začuđujuću imaginaciju autora dobijamo stvarnu sliku današnjeg vremena. Vremena u kojem snobizam i najrazličitije neuroze rastaču svaki Allenov lik, koji pak uvijek ponovo nastoji složiti svoju sliku svijeta.

Allenovo promatranje svijeta oko sebe  uvijek ima jedinstveni cilj: apsurdnim situacijama dati mogućnost likovima koji su najčešće depresivni i pesimistični da bolje anticipiraju svoja stanja. On obožava čovjeka u neprilici, njegove bolesne ambicije, neočekivane obrate i nepodnošljive situacije. Ispod te snažne satire izvire uznemirenost: da li su nemogući zahtjevi koji se postavljaju pred današnjeg čovjeka uopće za njega izdrživi?

Allen nastoji ismijati naše male  egzistencije  koje neprestano napuhujemo umišljanjem o vlastitoj važnosti. Nekoliko mu je riječi dovoljno  da uhvati takve apsurdne i besmislene  situacije, piše kao što i snima filmove: želi uznemiriti naizgled prostim životnim situacijama, izmišlja i zabavlja stvarajući pomaknuti svijet u kojem nije preporučljivo sasvim se izgubiti. To je proza prepuna analogija, igre riječi i referenci na Euripida, Kanta i Nietzchea, naravno usmjerena protiv svih vrsta indoktrinacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –