Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Duda

Pronađeno blagostanje : Svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 05/2010.
  • 438 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979714
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća stupanj razvijenosti Hrvatske omogućio je masovno sudjelovanje u potrošačkoj kulturi koja se razvijala u uvjetima određenima jugoslavenskim samoupravnim socijalizmom.

Ta je činjenica utjecala na politička stajališta o konzumerizmu, ali i na potrošače koje ova povijest svakodnevice prati pri opremanju kućanstava trajnim potrošnim dobrima, nabavi i korištenju automobila te sudjelovanju u masovnom turizmu.

Popularni tjednici i mjesečnici, statistički, partijski i drugi izvori otkrivaju želje potrošača za novim i suvremenim, odnos ponude i potražnje te dostignutu razinu životnoga standarda.

Autor je  pozornost usmjerio na četiri teme od posebne važnosti: odnos politike prema konzumerizmu i načine funkcioniranja potrošačke kulture, opremanje kućanstva trajnim potrošnim dobrima, nabavu i korištenje automobila te uključivanje u masovni turizam.

U knjizi se opisuje svakodnevni život potrošača, njihove želje za novim i suvremenim, odnos ponude i potražnje, te dostignutu razinu životnoga standarda.

Igor Duda (Pula, 9. travnja 1977), povjesničar, predavač hrvatske i europske povijesti 20. stoljeća na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, studij povijesti i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2000). Na istom je fakultetu 2004. magistrirao, a 2009. doktorirao upravo ovim djelom. Akademsku godinu 2002/2003. proveo na Sveučilištu u Oxfordu zahvaljujući istraživačkoj stipendiji. Od 2001. znanstveni novak na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Sudjelovao je u izradi bolonjskoga programa preddiplomskog i diplomskog studija povijesti u Puli te obavljao poslove voditelja studija. Surađivao s Leksikografskim zavodom „Miroslav Krleža" kao autor natuknica za "Hrvatsku enciklopediju" (2001-2002) te kao autor natuknica, redaktor i izvršni urednik "Istarske enciklopedije" (2003-2005). Bio je istraživač na međunarodnom znanstvenom projektu Sveučilišta u Grazu "Tourism and Leisure Cultures in Socialist Yugoslavia" (2005-2008). Sudjelovao je u radu više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

Područje posebnog interesa Igora Dude jesu društvena povijest i povijest svakodnevice druge polovice dvadesetoga stoljeća, povijest dokolice i povijest potrošačkoga društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –