Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Duda

Socijalizam na kućnom pragu

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 09/2023.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789533870083
  • Cijena: 26.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Višegodišnje iskustvo s radničkim samoupravljanjem u socijalističkoj je Jugoslaviji utjecalo na razvoj društvenog samoupravljanja na adresi stanovanja. Okvir za taj proces bile su mjesne zajednice, 1963. uvedene kao mogućnost, a 1974. kao obaveza. Bile su samoupravno-teritorijalni oblik okupljanja radnih ljudi i građana, birača i potrošača u njihovo slobodno vrijeme i u njihovu susjedstvu.

Zamišljene kao servis za bolji život i kvalitetniju svakodnevicu, bile su i platforma za suradnju s organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama i općinom te vježbalište socijalističke izravne demokracije, dakle društveni prostor za organizirano djelovanje građana.

Na vrhuncu njihova razvoja u Jugoslaviji je bilo gotovo četrnaest tisuća mjesnih zajednica s tisućama volontera, aktivista i delegata. Njihovu djelatnost knjiga obrađuje iz perspektive društvene povijesti, povijesti svakodnevice i mikrohistorije.

Igor Duda (Pula, 9. travnja 1977), povjesničar, predavač hrvatske i europske povijesti 20. stoljeća na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, studij povijesti i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2000). Na istom je fakultetu 2004. magistrirao, a 2009. doktorirao upravo ovim djelom. Akademsku godinu 2002/2003. proveo na Sveučilištu u Oxfordu zahvaljujući istraživačkoj stipendiji. Od 2001. znanstveni novak na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Sudjelovao je u izradi bolonjskoga programa preddiplomskog i diplomskog studija povijesti u Puli te obavljao poslove voditelja studija. Surađivao s Leksikografskim zavodom „Miroslav Krleža" kao autor natuknica za "Hrvatsku enciklopediju" (2001-2002) te kao autor natuknica, redaktor i izvršni urednik "Istarske enciklopedije" (2003-2005). Bio je istraživač na međunarodnom znanstvenom projektu Sveučilišta u Grazu "Tourism and Leisure Cultures in Socialist Yugoslavia" (2005-2008). Sudjelovao je u radu više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

Područje posebnog interesa Igora Dude jesu društvena povijest i povijest svakodnevice druge polovice dvadesetoga stoljeća, povijest dokolice i povijest potrošačkoga društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –