Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grupa autora

Ženski strip na Balkanu

  • Nakladnik: Fibra
  • Urednik: Irena Jukić Pranjić
  • 09/2010.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533210155
  • Cijena: 37.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Po prvi puta u ovom tipu izdanja predstavlja se rad dvadesetčetiri najboljih strip-autorica koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

Ilustracija za naslovnicu djelo je Nine Bunjevac. Design antologije potpisuje Melina Mikulić. Antologija je popraćena tekstovima dr. Ivane Mance, povjesničarke umjetnosti i književniceTatjane Gromača Vadanijel.


Nakladnička bilješka:

Stripove ženskih autorica mogli ste do sada viđati u mnogim izdanjima u kojima kao da su obasjavali dio noćnog neba koje bi se ukazalo između oblaka. Njihov sjaj davao je naslutiti svjetove i galaksije koje postoje, ali nam je pogled na njih bivao nekako zastrt. Ovo bi izdanje trebalo razmaknuti oblake i prikazati raskoš cijelog zvjezdanog svoda, kako bi nas ono moglo zabljesnuti sveukupnošću ljepote svih svojih sazviježđa.

Ovo izdanje koje je pred vama donosi po prvi puta objedinjene stripove isključivo ženskih autorica. Ideja kojom smo se rukovodili kada smo ga uređivali bila je: na sveobuhvatan način prikazati rad najznačajnijih i najkreativnijih autorica stripa koje žive i rade (ili su živjele i radile) na području koje možemo zvati Balkanom: Magde Dulčić, Helene Klakočar Vukšić, Helene Janečić, Dunje Janković, Maje Veselinović, Irene Jukić Pranjić, Nine Bunjevac, Katje Avberšek, Ivane Armanini, Mine Žabnikar, Ivanke Apostolove, Ljubice Heidler, Zrinke Ostović, Ines Dedović, Branke Hollingsworth-Nare, Ivane Guljašević Kuman, Sonje Gašperov, Nede Dokić, Eveline Daneve Rajninger, Tanje Komadina, Ivane Filipović, Biljane Malešević, Sare Divjak i Bojane Dimitrovski.

Kako su mnoge od njih ostvarile mnogo više stranica stripa nego što je moguće obuhvatiti u ovom izdanju, odlučili smo objaviti najrecentnije radove svake autorice na temelju kojih se jasno iščitava osobitost njihovog pristupa ovom mediju. Vjerujemo da će ovaj izbor doprinijeti još boljem valoriziranju i prezentiranju već uspješnih, ali gotovo anonimnih autorica i promijeniti percepcije šire publike u pitanjima ženskog stvaralaštva uopće.


***


Uvodnik


Stripove ženskih autorica mogli ste do sada viđati u mnogim izdanjima u kojima kao da su obasjavali tek dio noćnog neba koje bi se ukazalo između oblaka.

Njihov sjaj davao je naslutiti svjetove i galaksije koje postoje, ali nam je pogled na njih bivao nekako zatrt.

Ovo bi izdanje trebalo rastjerati oblake i prikazati raskoš cijelog zvjezdanog svoda, kako bi nas ono moglo zabljesnuti sveukupnošću ljepote svih svojih sazviježđa.

Izdanje koje je pred vama donosi po prvi puta objedinjene stripove isključivo ženskih autorica. Ideja kojom smo se rukovodili kada smo ga uređivali bila je: na sveobuhvatan način prikazati rad najznačajnijih i najkreativnijih autorica stripa koje žive i rade (ili su živjele i radile) na području koje možemo zvati Balkanom. Kako su mnoge od njih ostvarile mnogo više stranica stripa nego što je moguće obuhvatiti u ovom izdanju, odlučili smo objaviti najrecentnije radove svake autorice na temelju kojih se jasno iščitava osobitost njihovog pristupa ovom mediju.

Ovo izdanje pokušat će pokazati koliko je prisutan i postojan rad autorica koje djeluju na prostoru koji i žanrovski i teritorijalno pripada muškarcima. Njegova namjera nije osvojiti ovaj prostor i nametnuti mu se. Ono bi trebalo konstatirati kako su i koliko u tom prostoru žene stvarale i kroz stvaralaštvo iznosile svoj stav o svijetu koji ih okružuje.

Ne bih se usudila reći da prikazujemo grupu autorica, jer se one nikada nisu grupirale po svojoj rodnoj odredivosti. Iako su s oduševljenjem prihvatile poziv da zajednički objave svoje stripove u ovom albumu, većina njih ne poznaje se međusobno, a neke od njih nisu upoznate ni s radom svih ostalih kolegica. Moguće je da će, čitajući ovaj album, zajedno s ostatkom čitateljstva, prepoznati spone koje ih povezuju i po kojima mogu usporediti svoje opuse, no bitno je reći da niti jedna od njih u svom radu ne polazi od tipičnosti zadanih u naslovu ovog albuma.

To, dakle znači da je svaka od autorica svoj pristup stripu gradila u skladu sa svojim osobnim umjetničkim rastom, bez unaprijed zadanih kanona ženskog rukopisa i bez zajedničke kulturno-političke kohezije, s obzirom na to da bi im na razjedinjenom prostoru Balkana zajedničke odrednice mogle biti tek komunizam / postkomunizam, ratni / poratni period, tranzicija i specifično neprofitabilni uvjeti izdavanja stripova.

(Ovo se ne odnosi jedino na Helenu Janečić koja se počevši s 2009. godinom u stripu izravno bavi pitanjima ženkih prava i prava seksualnih manjina.)

Već pri primitku biografskih podataka svake od autorica, stekao se dojam da je u najmanju ruku čudno što je njihovo iznimno bogato stvaralaštvo ignorirano, pa i nepoznato široj javnosti te smo još jednom zaključili da je pravi trenutak pokazati ga u sveobuhvatnom albumu ovog tipa. Nalazeći se na potpuno neistraženom i nevaloriziranom terenu, tijekom pripremanja ovog izdanja, pokušali smo doći do konkretnih brojčanih podataka vezanih uz rad strip-crtačica, pa je svim autoricama ponuđena anketa čiji bi nam podaci mogli pomoći ilustrirati u kakvim uvjetima su na ovim teritorijima stvarale i objavljivale svoje stripove. Obradom statističkih podataka došli smo do zaključka da je potreba za postojanjem ovog izdanja postala još opravdanija.

(ostatak uvodnika možete pročitati na blogu Irene Jukić Pranjić)

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –