Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Macan

Maršal Bass

  • Nakladnik: Fibra
  • Ilustracije: Igor Kordej
  • 11/2017.
  • 144 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533213477
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Arizona, 1875. Bivši rob, vojnik i skitnica, a sad farmer i obiteljski čovjek, River Bass postao je prvi crni zamjenik maršala Sjedinjenih Američkih Država. Značku je prihvatio u želji za poštovanjem i ravnopravnošću, ali je time naglavce zaronio u okrutnost svijeta. Priča o Riveru Bassu u konačnici je priča o vrlo usamljenom čovjeku.

Polazeći od povijesnih osoba i činjenica, Darko Macan i Igor Kordej u "Maršalu Bassu" nalaze način da klasičnim motivima westerna pristupe na svjež način. U ovoj knjizi Fibra donosi dvije premijerne epizode ovog u Francuskoj vrlo dobro primljenoga serijala.


I Macan i Kordej svjesni su zakonitosti žanra, karaktera francuskog tržišta i tradicije koja im je prethodila i unutar koje stvaraju vlastiti strip, no i jednome i drugome to je znanje tek podatna podloga za manipulaciju, za pričanje napete im priče i prezentaciju vlastitih sitnih, i ne tako sitnih bravuroznosti. Od spektakularnih Kordejevih masovki i divljih scena u blatu gdje, kao kod Hermanna, "svaki lik smrdi na sebi svojstven način", do Macanovih sporadičnih izleta u vesele bizarnosti s mrtvim bebama ili narušavanja tvrde atmosfere parafraziranjem šeretskog Brixyjevog jezika (vidljivog barem u hrvatskoj redakciji) "Maršal Bass" isijava zaraznu energiju i kreativno veselje kakvo se već godinama nije vidjelo u umornim, dugovječnim serijalama koji dominiraju francuskim tržištem.

I dok će francuski urednici, a s njima i francuska kultura, raširenih ruku prihvatiti profesionalce, neovisno iz koje države dolazili, hrvatska će kultura cijeloj toj stripovskoj raboti pristupiti s uobičajenom zadrškom. Možda je tako i bolje. Od prvih Maurovićevih konja, preko "Pilotea", "Spiroua", "Métal Hurlanta", "Poleta", "Vama", Trondheima, fanzina, "Q-a", "Sergeja" pa do najnovijih konja "Maršala Bassa" prošlo je gotovo stotinu godina. Stotinu godina neprekinutih utjecaja, citata, iščitavanja, preispisivanja i uzajamnog poštovanja. Ako se izdržalo toliko dugo bez značajnijeg upliva "službene kulture", izdržat će se i dalje.

Zbog odnosa snaga dviju kultura utjecaj je uglavnom bio jednostran, no možda je s "Maršalom Bassom" konačno došlo vrijeme da se i hrvatski strip upiše u europski i to na jedini smisleni način – kao citat i opće mjesto za stripove koji tek imaju doći. Tko god došao nakon njih, od Kordeja i Macana imat će štošta za naučiti.

( iz kritičkog prikaza Matka Vladanovića )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –